Hozzávalók:
4 szelet (egyenként kb. 15 dkg-os) érlelt bélszín vagy hátszín, mustár, őrölt fekete bors, olaj a pácoláshoz, só
a narancsmázhoz: 2,5 dl 100%-os narancslé, 1,5 dl ketchup, 1 dl 100%-os citromlé, 1 dl méz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál Worcester-mártás, 1 csapott evőkanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál jóféle pirospaprika, 1 nagyobb gerezd présen áttört fokhagyma
1. A hússzeleteket kisujjnyi vastagra kiverjük, mustárral mindegyiket vékonyan megkenjük, egy kevés borssal behintjük, szorosan egy tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. 3-4 napig így érleljük.
2. A narancsmázhoz az összes hozzávalót lábasba töltjük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 10 percig forraljuk. Akkor jó, ha ezalatt a felére beforr – így kb. 3,5 deci lesz belőle –, és mártásszerűen besűrűsödik.
3. A húst lecsöpögtetjük kissé megsózzuk, a narancsmázzal vékonyan megkenjük, és vasserpenyőben vagy rostsütőben oldalanként 3-3 percig sütjük. Tálaláskor a maradék narancsmázat is rácsorgatjuk. Különböző, vajon megforrósított gyümölcsökkel tálaljuk.
4 főre
Elkészítési idő: 35 perc + a hús érlelése
Egy adag (köret nélkül): 2325 kJ/556 kcal • 25,4 g fehérje • 33,8 g zsír • 37,4 g szénhidrát • 0,2 g rost • 125 mg koleszterin