Narancsmázas bélszín vajon párolt gyümölcsökkel, grillen

Narancsmázas bélszín vajon párolt
Hozzávalók:
1-1,2 kg bélszín, só, 8 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon)
a narancsmázhoz: 2,5 dl 100%-os narancslé, 1,5 dl ketchup, 1 dl 100%-os citromlé, 1 dl méz, 2 evőkanál mustár, 1 csapott evőkanál reszelt narancshéj, 1 nagyobb gerezd présen áttört fokhagyma, 1 evőkanál Worcester-mártás
a vajon párolt gyümölcshöz:
kb. 1 kg kedvünkre való gyümölcs vegyesen (banán, narancs, szőlő, ananász), 5 dkg vaj

1. A bélszínt pontosan ugyanúgy készítjük elő és érleljük, mint a bélszín olaszos fűszervajjal című receptnél.
2. A narancsmázat a grillezés előtti este megfőzzük. Ehhez az összes hozzávalót a Worcester kivételével egy lábasba rakjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 10 percig főzzük. Akkor jó, ha ezalatt a felére beforr – így kb. 3,5 deci lesz belőle –, és mártásszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve a Worcesterrel ízesítjük.
3. Sütéskor begyújtjuk a faszenet és azalatt a fél óra alatt, míg csak közepesen erős parázs lesz belőle, a köretnek szánt gyümölcsöket megtisztítjuk, a banánt karikákra,
az ananászt és a narancsot kockákra vágjuk. A szőlőt leszemezzük.
4. Amikor a rostély kellően forró és a faszén gyengén parázslik alatta, a húsokat egy kevés olajjal megkenve, enyhén megsózva rárakjuk. A narancsmázzal vékonyan megkenjük, kb. 4 percig sütjük, majd a szeleteket megfordítjuk, újabb kb. 4 percig sütjük. Ezt az oldalukat is sózzuk, a narancsmázzal kenegetjük. Amikor kész, tányérra rakjuk.
5. Ekkor a rostélyra egy nagy serpenyőt vagy lábast teszünk. A körethez való vajat fölolvasztjuk benne, majd a gyümölcsöket rárakjuk, és többször megrázva 2-3 perc
alatt megforrósítjuk. Ugyancsak a rostélyra tesszük egy kis lábasban a narancsmázat és megforrósítjuk.
6. Tálaláskor a narancsmázat a bélszínre csorgatjuk, és a vajon párolt gyümölcsökkel tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + a hús érlelése
Egy adag: 952 kcal