Küklopsz (borsos hátszínnyárs)

Küklopsz  (borsos hátszínnyárs)
Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott hátszín, mustár, monoszodium (egyfajta görög húspuhító), olívaolaj, kb. 25 dkg vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), hárombors keverék,

1. A hátszínt – miután lehártyáztuk – 4 egyforma szeletre vágjuk, egyenként téglalap alakúra kiverjük. Mustárral és monoszódiummal bedörzsöljük (a monoszódium egy görögök által előszeretettel használt húspuhító, ami a sót is pótolja. Nálunk csak speciális helyeken kapható, ezért ha hagyományos húspuhítót használunk, nem szabad megfeledkezni a sórol sem!). Tálba rakjuk, annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva hűtőszekrényben érleljük 2 napon át.
2. Ezután lecsöpögtetjük, a hússzeletekre szalonnát fektetünk, és szorosan felcsavarjuk. Alufóliába csomagoljuk, és kb. 1 órára mélyhűtőbe tesszük, mert csak akkor lehet szeletelni, ha kissé fagyos. A fóliából kicsomagolva ujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd lapjában nyársra vagy kihegyezett hurkapálcára felhúzzuk. Durvára őrölt borskeverékkel körös-körül gazdagon megszórjuk.
3. Egy széles serpenyőben 4-5 evőkanál olívaolajat forrósítunk, és a nyársakat oldalanként 3-4 perc alatt, közepesen erős tűzön megsütjük rajta.
4. Közben különféle felszeletelt friss zöldséget (paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán, gomba, lilahagyma stb.) görög fűszerkverékkel behintünk, és egy másik serpenyőben, 3-4 evőkanál olívaolajon (lehet a hús pácolásához használt olaj is) 6-8 perc alatt megsütjük. Arra az egyre ügyeljünk, hogy a legkeményebb zöldségekkel kezdjünk, és folyamatosan adjuk hozzá a többi zöldséget. Kezdjünk a paprikával, padlizsánnal, hagymával és a gombával. Pár perc elteltével adjuk hozzá a cukkinit, a paradicsomot pedig csak egészen a vége felé.
4. Tálaláskor a nyársakat a roston sült zöldségekkel körítjük, és kínálhatunk hozzá tzazikit (joghurtos, fokhagymás uborkát) is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + érlelés
Egy adag (köret nélkül): 771 kcal