Kossuth-rostélyos

Kossuth-rostélyos
Hozzávalók
4 szelet egyenként kb.16 dkg-os magas hátszín, só, kb.2 evőkanál finomliszt, 4 evőkanál olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, csipetnyi őrölt köménymag, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csapott kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a körethez:
8 közepes lehetőleg egyforma nagyságú burgonya, só, 35 dkg csiperkegomba, 1 kisebb vöröshagyma, 4-5 dkg vaj vagy 3 evőkanál olaj , fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, fél csokor petrezselyem

1. A húst kiverjük, inas részeit bevágjuk, megsózzuk. Ezután a lisztbe forgatjuk, és egy közepes lábasban, a megforrósított olajban körös-körül pár perc alatt elősütjük, majd lecsöpögtetve félretesszük.
2. Visszamaradó zsírjában a fölaprított hagymát kb.2 perc alatt megfuttatjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, az apró kockákra vágott paradicsomot meg paprikát beleszórjuk, megsózzuk, a köménnyel, a fokhagymával és a paprikakrémmel ízesítjük. Az elősütött húst belerakjuk, egy kevés (kb.3 deci) vizet öntünk rá, és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Közben ha kell, elfövő levét pótoljuk.
3. Amíg a hús puhul, van elég idő arra, hogy elkészítsük a köretét. Ehhez a burgonyát meghámozzuk, kis talpat vágunk neki, majd a másik oldalról a belsejét karalábévájóval kifúrjuk, hogy később tölteni lehessen. Az így előkészített krumplikat enyhén sózott vízben éppen puhára főzzük. (Érdemes vele együtt megfőzni a krumpliforgácsot is, hisz hamar barnul. Salátába vagy levével együtt krémlevesnek jó lesz.)
4. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, majd lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk. A vajat egy nagy serpenyőben fölolvasztjuk, a hagymát meg a gombát kevergetve addig pirítjuk benne, míg a leve el nem fő. Megsózzuk, megborsozzuk, a morzsát hozzáadjuk, rövid ideig tovább pirítjuk, majd a felvert tojást ráöntjük, és kocsonyásodásig sütjük. A tűzről lehúzva a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A lecsöpögtetett puha burgonyákba töltjük, lefedve, sütőben melegen tartjuk.
5. A puha rostélyost a tűzről lehúzzuk. Tálaláskor tányérra tesszük, sűrű paprikás levével (szaftjával) meglocsoljuk, majd mindegyikre 2-2 gombával töltött burgonyát rakunk.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 880 kcal

Italajánlat: száraz vörösbor