Egészben sült báránygerinc

Egészben sült báránygerinc

Hozzávalók:
kb. 1,5 kg konyhakész báránygerinc, só 6-7 evőkanál olaj

1. A gerincet az esetleg rajta maradt inaktól, bőnyegtől megtisztítjuk, de egy vékony zsírréteget hagyunk rajta. Megsózzuk, más fűszert nemigen használunk hozzá, hogy a hús különleges íze jobban érvényesüljön. Az a legjobb megoldás, ha éjszakára 4 %-os sóoldatba áztatjuk,- 1 liter vízben 4 deka sót kevergetve föloldunk -, majd másnap lecsöpögtetjük és 1 órára jeges vízbe áztatjuk. Ettől kezdve már csak sütni kell.
2. Tepsibe rakjuk, az olajjal meglocsoljuk és forró sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 10 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk, a tüzet közepesre mérsékeljük (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC), és nagyságától függően további 15-20 percig, 60-64 ºC-os belső maghőig sütjük. A csontról lefejtve, fölszeletelve tálaljuk. Akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres.

Jó tanács
– Aki paleo étrendet tart, olívaolajjal készítse.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 495 kcal

Italajánlat: száraz vörösbor, például Egri pinot noir