Madártej


Hozzávalók:
4 tojás, 12 dkg (6 evőkanál) kristálycukor, 1 liter tej, fél vaníliarúd vagy 1-2 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál főzni való vaníliaízű pudingpor (esetleg finomliszt)

1. A tojások fehérjét a vége felé hozzáadott 2 evőkanál cukorral „kőkemény” habbá verjük. A tejből 1 decinyit félreteszünk, a többit a maradék cukorral meg a félbehasított, kikapart vaníliarúddal ízesítve egy lábasban felforraljuk.
2. A tojáshabból a tejbe mártott evőkanállal galuskákat szaggatunk és a gyöngyözve forró tej tetejére fektetjük. Egyszerre csak keveset, hogy legyen helyük a növekedésre. Fél percig főzzük, majd megfordítjuk és még fél percig hagyjuk a tejben. Egyet próbaképpen félbevágunk, hogy meggyőződjünk róla, megfőtt-e. Ezután szűrőlapáttal – jól lecsöpögtetve – tálra szedjük.
3. A tojások sárgáját a félretett hideg tejjel meg a pudingporral habverővel simára keverjük. Ezt a tojásos keveréket a habverővel erősen verve a forró tejbe öntjük, és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, de arra vigyázzunk, hogy ne forrjon.
4. Hidegen, üvegtálba töltve a habgaluskákkal megrakva kínáljuk.
Recepthez fűződő történet, jótanács
Ha a tojás a tejben a gondos keverés ellenére összeugorna, merülőmixerrel újra simára dolgozható.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 357 kcal