Kenyérben sült csülök – készült az OnLive© főzőiskolában

Kenyérben sült csülök

Hozzávalók:
1 kisebb füstölt csülök
a kenyértésztához:
2,5 dkg élesztő, kb. 4 dl langyos víz, fél kiskanál kristálycukor, 60 dkg kenyérliszt, 1 púpozott kiskanál só
a nyújtáshoz:
finomliszt
a hús alá:
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
a forma kikenéséhez:
2-3 dkg zsír vagy vaj (olaj is lehet)

1. A csülköt a főzés előtti estén hideg vízbe áztatjuk. Másnap annyi friss vízben, amennyi ellepi, kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük, és kicsontozzuk. Az így kapott hús 75-80 deka lesz.
2. A tésztához az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, a meglangyosított víz felét ráöntjük, a cukrot hozzákeverjük, és meleg helyen 15-20 perc alatt fölfuttatjuk. Egy nagyobb tálban a lisztet a sóval összeforgatjuk, majd a fölfuttatott élesztővel és a maradék langyos vízzel 10-15 perc alatt kenyértésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3. A tésztát elfelezzük. Az így kapott két, egyenként majdnem félkilós tésztából kerek cipót vagy hosszúkás kenyeret egyaránt süthetünk. A főtt füstölt csülköt is elfelezzük; az, hogy bőröstül tesszük e a kenyérbe vagy a bőre nélkül, egyéni ízlés dolga. Az egyik tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. ujjnyi vastagra, nagyjából kerekre nyújtjuk, és a fele csülköt a közepére tesszük. A tésztával bebugyoláljuk, majd egy kikent, kb. 1,5 literes kerek tűzálló tálba vagy kuglófformába tesszük úgy, hogy a tészták hajtása lefelé kerüljön. Vizes ecsettel lekenjük. Ha hosszúkás kenyeret akarunk sütni, ahhoz egy püspökkenyér formát kenjünk ki. A tésztát téglalap alakúra ellapítjuk. A csülök másik felét 2-3 darabra vágjuk, így rakjuk hosszában a tészta közepére, amit azután a húsra hajtunk, és szintén hajtásával lefelé a formába tesszük. Meleg helyen, letakarva újabb 1 órán át kelesztjük.
4. Vizes ecsettel lekenjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) kb. 35 perc alatt megsütjük. A formából még melegen rácsra borítjuk, vizes ecsettel lekenjük. Fölszeletelve, a kereket cikkekre vágva, langyosan vagy hidegen, főtt tojással, frissen reszelt tormával, salátával, paradicsommal, paprikával, lilahagymával stb. tálaljuk.

Jó tanács
– A tésztára a csülök alá is, fölé is érdemes egy kevés zsemlemorzsát szórni, mely a hús sütés közben esetlegesen kifolyó levét ”megfogja„, így az nem tudja eláztatni a tésztát.
– A csülök főzőlevét véletlen se öntsük ki! Nagyszerű például lencse- vagy sárgaborsófőzelékhez, bableveshez. Ha nem használjuk el azonnal, töltsük műanyag flakonba, és fagyasszuk le.

8 főre
Elkészítési idő: 3 óra + a csülök főzése
Egy adag: 530 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.