Húsvéti töltött kalács

Húsvéti töltött kalács
Hozzávalók
a tésztához:
1,5-2 dl tej, 2 dkg élesztő, 40 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál só, 1 tojás, 6 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 dkg kristálycukor, 1 citrom reszelt héja
a narancstöltelékhez:
1 nagy narancs, kb. 10 dkg kristálycukor
a máktöltelékhez:
10 dkg darált mák, 1-1 evőkanál mazsola és porcukor, fél citrom héja, 1 dl tej
a diótöltelékhez:
10 dkg darált dió, 1-1 evőkanál mazsola és porcukor, fél citrom héja, 1 dl tej
a nyújtáshoz:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
vaj
a lekenéshez:
1 tojás
a sütéshez:
3-4 tojás, egy kevés olaj

1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és fölfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, és a tojással, az élesztővel, a puha (szobahőmérsékletű) vajjal vagy margarinnal, a cukorral meg a citromhéjjal ízesítve kissé kemény tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, langyos helyen kb. 45 percen át kelesztjük.
2. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A narancsot jól megmossuk, majd vékonyan – a belső fehér héját érintetlenül hagyva – meghámozzuk, és a héját egy olyan kicsi lábasba tesszük, amibe éppen csak belefér. A cukrot rászórjuk, egy kevés vizet ráöntünk, és lefödve puhára főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, lecsöpögtetjük, majd megdaráljuk vagy egészen finomra vágjuk. A mákot a mazsolával meg a porcukorral összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük, azután a tejjel leforrázzuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el.
3. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd meglisztezett deszkán, egyenként hosszúkásra nyújtjuk. Mindegyik közepére egy csíkban tölteléket púpozunk (egy tésztára egyféle töltelék kerül). A tésztalapokat egyenként föltekerjük, finoman megsodorjuk, és hármas copffonással kalácsot formálunk belőlük.
4. Egy 26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a kalácsot beletekergetjük, majd a tetejét fölvert tojással megkenjük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük. Sütés előtt tojással még egyszer megkenjük. A formát vízzel félig telt tepsibe állítjuk. 3 vagy 4 tojást alufóliába csomagolunk, kívülről olajjal megkenjük, és a kalács tetejébe nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 40 percig sütjük. Ezután a formát a még forró tésztáról leemeljük, így nem ázik el. Amikor a kalács kihűlt, a fóliás tojások helyére hímes tojásokat ültetünk.

Jó tanács
– Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű narancshéjat megfőzni, mert – például gyümölcskenyérbe – nagyszerű ízesítő, csokoládémázzal bevonva pedig kitűnő csemege.
– Bármelyik tölteléket helyettesíthetjük gesztenyemasszával vagy túrókrémmel.

8 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + 1 óra 15 perc kelesztés
Egy szelet: 599 kcal • fehérje: 14,5 gramm • zsír: 22,0 gramm • szénhidrát: 85,7 gramm • rost: 3,1 gramm • koleszterin: 72 milligramm