Tejfölös sonkaleves

tejfölös sonkaleves

Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomliszt, 1,5 liter sonka főzőlé, 3-4 burgonya, 1 babérlevél, 1 mokkáskanálnyi frissen őrölt fekete bors, fél kiskanál majoránna, 2-3 ág zellerzöld, 2 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál citromlé, 20-25 dkg főtt füstölt sonka

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy fazékban, az olajon, közepes lángon megfuttatjuk. (Ha a sonkából zsíros rész is maradt, akkor apró kockákra vágva ennek a zsírját süssük ki, és ebben pirítsuk meg a hagymát.) Amíg pirulgat, a kétféle répát meghámozzuk, félkarikákra vágjuk – ahol a répa vékonyabb, ott karikákra szeljük. A hagymához adjuk a pépesre zúzott fokhagymával együtt, és 5-6 percig pirítjuk.
2. A liszttel meghintjük, fél percig kevergetve pirítjuk, majd a füstölt hús főzőlevével fölöntjük. Többször belekeverve fölforraljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, 1,5 centis kockákra vágjuk, a levesalapba rakjuk. A babérlevéllel, a borssal, a majoránnával és a finomra vágott zellerzölddel fűszerezzük. Ha fölforrt, kis lángra állítjuk, 5-6 percig főzzük.
3. Közben a tejfölt a mustárral és a citromlével simára keverjük. A sonkát 1 centis kockákra vágjuk, a készülő levesbe szórjuk. Az ízesített tejfölt 1 merőkanálnyi forró levessel simára keverjük, így öntjük a többihez. 1-2 percig forraljuk, megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük. Most még nem puhák a zöldségek benne, mégis lehúzzuk a tűzről. A fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, és így hagyjuk a levest kb. fél órán át. A keletkező gőzben tökéletesen megpuhul benne minden, ráadásul az íze és illata is koncentrálódik, hisz lefedtük.

Jó tanács
– A levesbe szűk maréknyi apró száraztésztát (kiskocka, zabszem, betű) is belefőzhetünk.
– Tálalhatjuk buggyantott tojással is. Ehhez a tojásokat jól megmossuk, majd egyesével úgy ütjük a levesbe, hogy minél kevésbé folyjon szét. Éppen ezért a legjobb, ha egy kis merőkanalat merítünk a levesbe, ebbe ütjük a tojást. 3 percig főzzük, hogy a tojás sárgája lágy maradjon. Az is tökéletes, ha a tojásokat nem a levesben, hanem külön, enyhén ecetes, megsózott vízben főzzük meg, majd szűrőlapáttal kiemelve átrakjuk a levesbe.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés
Egy adag: 699 kcal • fehérje: 29,0 gramm • zsír: 48,1 gramm • szénhidrát: 37,5 gramm • rost: 8,2 gramm • koleszterin: 312 milligramm