Hozzávalók:
1 csomó újhagyma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kg gévagomba, só, őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy doboz (450 gramm) tejföl, 2 dl főzőtejszín
1. Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, majd a vaj és az olívaolaj keverékében megfuttatjuk. A gévagombát megmossuk, leszárogatjuk, a kisujjnyinál valamivel kisebb csíkokra vágjuk. A hagymára dobjuk, keverve-rázogatva megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Közepes lángon, saját levében 30 percig pirítjuk-pároljuk. Közben ha kell, egy kevés vizet is önthetünk alá, nehogy leégjen.
2. A főzés vége felé a gomba levét elfőzzük (zsírjára pirítjuk), majd a tejfölt és a tejszínt hozzáöntjük. Kevergetve 3-4 percig forraljuk.
3. Főtt kagylótészta vagy párolt rizs illik köretnek hozzá.
Jó tanács
– Az étel elkészíthető termesztett csiperkegombából is.
– Aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet tart, köret nélkül egye.
Megjegyzés
-A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.
Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!
4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag (köret nélkül): 543 kcal • fehérje: 20,1 gramm • zsír: 43,0 gramm • szénhidrát: 18,4 gramm • rost: 6,1 gramm • koleszterin: 146 milligramm