Rántott gévagomba ananászos zöldspárgasalátával – készítette Csigó János mesterszakács

Rántott gévagomba ananászos zöldspárgasalátával  -  készítette Csigó János mesterszakács
Hozzávalók:
65-70 dkg gévagomba, só, 6-7 evőkanál finomliszt, 2 nagy tojás, 8-10 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj
az ananászos zöldspárgasalátához:
50 dkg zöldspárga, só, kristálycukor, citrom, 1 doboz (340 gramm) konzervananász (a friss még finomabb), 1 tojássárgája, 1 kiskanál mustár, 1 dl olaj, kb. 2 dl natúr görög joghurt, fél-fél mokkáskanálnyi őrölt fehér bors és currypor, 1 csapott kiskanál porcukor, 1-1 kis csokor petrezselyem és metélőhagyma

1. Először a köretként kínált salátát készítjük el, hogy az íze összeérjen. Ehhez a spárgát megtisztítjuk, kb. 3 centis darabokra vágjuk. Enyhén sós, citromlével és cukorral ízesített vizet forralunk, a spárgaszárakat belerakjuk. Az újra forrástól számított 1 percig főzzük, majd hozzáadjuk a spárgafejeket is. Az újra forrástól számított 3 percig főzzük, majd jeges vízbe átszedve hűlni hagyjuk. Az ananászt kb. 2 centis kockákra vágjuk. A tojássárgájából, a mustárral és 1 kiskanál citromlével ízesítve, az apránként hozzáadott olajjal majonézt készítünk. A natúr joghurttal simára keverjük, borssal, curryporral, apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezzük, egy kevés cukorral pikánsra ízesítjük, megsózzuk. A roppanósra főzött, lecsöpögtetett spárgafejeket és az ananászkockákat beleforgatjuk. Letakarjuk, és pár órára, még jobb, ha egész éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az íze összeérjen.
2. A gévagombából a nagyobbakat féltenyérnyi szeletekre vágjuk, bár azt, hogy mekkora legyen egy szelet, igazából az határozza meg, hogy mekkora gombára sikerült szert tennünk. Ezután hideg vízben átmossuk, ha kell, megtisztogatjuk. Ezután megsózzuk, – meg is borsozhatjuk -, majd a hagyományos módon lisztbe, fölvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban 7-8 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szdve lecsöpögtetjük.
3. Forrón, az ananászos zöldspárga kíséretében tálaljuk.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc + a saláta érlelése
Egy adag (salátával): 701 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.