Tejszínes spárgafőzelék

Tejszínes spárgafőzelék
Hozzávalók:
1 csokor petrezselyem, 6 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 2 köteg (1 kg, tisztítva 80 dkg) zsenge spárga (lehet zöldspárga is vagy akár vegyesen is — egy köteg zöld, egy köteg fehér), 1 kiskanál só, 1 kiskanál kristálycukor, 2 dl zsíros főzőtejszín, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

1. Először a rántást készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni, mire kell. Ehhez a petrezselymet finomra vágjuk, majd egy kisebb lábasban, az olvasztott vajon kb. 1 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, újabb kb. fél percig pirítjuk, de vigyázzuk, nehogy tényeg megpiruljon, mert fehérnek kell maradnia.
2. A spárga törzsét, a feje alatt kb. 1 centivel kezdve spárgahámozóval vékonyan lehántjuk. A végét csak akkor hagyjuk meg, ha teljesen zsenge a zöldség, különben innen is levágunk egy kb. 0,5 centi vastag szeletet, mert ez fás lehet. Ezután a fejét, nagyjából onnan, ahonnan hámozni kezdtük, levágjuk, majd a szálakat kb. 3 centis darabokra aprítjuk.
3. A fölaprított spárgát, a fejeket kivéve egy közepes nagyságú lábasba rakjuk, és 6 deci vizet öntünk rá. Akkor jó, ha éppen ellepi a spárgát. Megsózzuk, megcukrozzuk, nagy lángon fölforraljuk. Kis lángra állítjuk, lefedve a spárga vastagságától függően kb.5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a spárgafejeket is. Újabb 3-5 percig főzzük.
4. Az időközben kihűlt vajas petrezselymes rántást a tejszínnel és egy kis merőkanálnyi forró spárga főzőlével simára keverjük. Így öntjük a roppanósan puha spárgához, és kevergetve kb. 3 percig forraljuk, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kedvünk tartja megborsozzuk.

Jó tanács
– A spárgafőzeléket többféleképpen is ízesíthetjük: finomra vágott petrezselyem helyett kaporral; metélőhagymával és curryporral, petrezselyemmel és zúzott fokhagymával vagy csipetnyi reszelt szerecsendióval.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 322 kcal • fehérje: 6,5 gramm • zsír: 27,4 gramm • szénhidrát: 12,1 gramm • rost: 3,8 gramm • koleszterin: 89 milligramm