Tejfölös karalábéfőzelék sült csirkemájjal


Hozzávalók:
4 közepes nagyságú (1,2 kg) karalábé (tisztítva kb. 90 dkg), 3 evőkanál olaj, kb. 1 púpozott kiskanál só, 1 kiskanál kristálycukor, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 csapott evőkanál finomliszt, 5 dl víz vagy tej (lehet felesben is), 1 kis pohár (150gramm) tejföl
a sült csirkemájhoz:
25-30 dkg csirkemáj (szív nélkül), 3 evőkanál olaj, 1-1 mokkáskanál só, őrölt fekete bors, majoránna és pirospaprika

1. A karalábét vékonyan meghámozzuk, — szép zsenge leveleiből szűk maréknyit félreteszünk, ez is jó lesz a főzelékbe —, és 2-2,5 centis kockákra vágjuk.
2. Az olajat egy lábasba öntjük, a karalábét rárakjuk, és átforgatjuk. 2-3 percnyi párolás után megsózzuk, a cukorral ízesítjük, a finomra vágott petrezselyemmel és az apró csíkokra vágott zsenge karalábélevéllel fűszerezzük. Kis rést hagyva lefödjük, és nagyjából 6-7 perc alatt a saját levében roppanósra pároljuk. A végén a fedelet leemeljük róla, és hagyjuk, hogy a kalaralábé zsírjára süljön.
3. A liszttel meghintjük, fél percig kevergetve pirítjuk, de vigyázzunk, kicsit se piruljon meg, maradjon szép fehér. Kevergetve a vizet (tejet) ráöntjük, amint forr kis lángra állítjuk. Egy keveset a forró léből kimerünk, a tejfölt ebben simára keverjük, így öntjük a karalábéhoz. Még 3-4 percig főzzük. Ezalatt a karalábé megpuhul, leve pedig mártásszerűen besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük.
4. Amíg a karalábé puhul, elkészítjük a rávaló májat. Ehhez a csirkemájat 2-3 darabra vágjuk, és egy serpenyőben, a megforrósított olajon, közepes lángon 6-8 perc alatt megpirítjuk. Vigyázzunk, ne piruljon hírtelen, mert akkor kívül megkeményedik, belül pedig nyers marad! Nagyjából a sütés félidejében megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával és a pirospaprikával fűszerezzük.

Jó tanács
– A főzeléket 1 mokkáskanál őrölt fehér borssal is fűszerezhetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 548 kcal • fehérje: 27,0 gramm • zsír: 32,8 gramm • szénhidrát: 35,3 gramm • rost: 4,0 gramm • koleszterin: 477 milligramm