Sóskafőzelék (mártás)

Sóskafőzelék (mártás)
Hozzávalók:
1 kg friss sóska (idényen kívül 1 csomag – 50 dkg – fagyasztott sóskapüré), 1 közepes vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 3-3 dl tej és víz, kb. 1 kiskanál só, 1-3 evőkanál kristálycukor, 1 dl tejföl

1. A sóska vastag szárát levágjuk, lecsipkedjük, majd a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Akkor jó, ha a víz tiszta alatta, egyáltalán nem homokos.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy 3 literes lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, a hagymát kevergetve, közepes lángon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk benne. Van, aki hagyma nélkül szereti, így az el is hagyható.
3. A sóskát rádobjuk, kevergetve 10 percig pároljuk, amíg teljesen szét nem fő, és a leve is elpárolog. Ekkor lisztszórással sűrítjük, vagyis a lisztet rászórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, vigyázva, nehogy odakapjon.
A tejet meg a vizet ráöntjük, és habverővel kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt besűrűsödik.
4. Habarással is sűríthetjük. Ehhez a lisztet a tejjel és a vízzel simára keverjük, a sóskára öntjük, kevergetve pár percig forraljuk. Akárhogy is sűrítettük, megsózzuk, a cukorral ízesítjük, végül a tejföllel dúsítjuk, először egy kevés forró főzelékkel keverjük el a tejfölt, csak azután adjuk a többihez.
5. A mártás mindössze abban különbözik a főzeléktől, hogy amikor kész, merülőmixerrel pépesítjük, hogy teljesen sima legyen.

Jó tanács
– Ha mélyhűtött sóskapüréből főzzük, akkor azt kibontva, fagyosan egy lábasba rakjuk, a tejet ráöntjük, és kis lángon a tűzre tesszük, hogy a sóska fölolvadjon bene. Az olajon a hagymát megfuttatjuk, a liszttel meghintjük, majd a vízzel fölöntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, azután beleöntjük a tejes sóskapürét, és így főzzük készre, közben megsózzuk, megcukrozzuk.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 250 kcal • fehérje: 8,7 gramm • zsír: 17,1 gramm • szénhidrát: 15,2 gramm • rost: 6,1 gramm • koleszterin: 23 milligramm