Lyoni sárgaborsó-főzelék

Lyoni sárgaborsó-főzelék

Hozzávalók
a főzelékhez: 30 dkg sárgaborsó, 1 csapott evőkanál só, 1 kisebb vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt, 1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a lyoni hagymához:
4 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál finomliszt, bő olaj a sütéshez

1. A sárgaborsót átválogatjuk, majd megmossuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és néhány órán át áztatjuk.
2. Főzéskor leszűrjük, egy lábasba rakjuk. 1,5 liter vizet ráöntünk, megsózzuk, kevergetve fölforraljuk. A hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk, a borsóhoz adjuk. Lefödve, kis lángon 50 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, amikor kezd szétfőni.
3. Közben a rántáshoz az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, kb. 1 perc alatt kissé megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát is belekeverjük. Amikor kihűlt, a borsó főzőlevéből egy keveset ráöntünk, simára keverjük, majd a lábasba öntjük. Habverővel kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt a borsó leve besűrűsödik. Utánaízesítjük, megborsozzuk.
4. Míg a borsó fő, a vöröshagymát megtisztítjuk, kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A lisztbe forgatjuk, és bő olajban 1,5-2 perc alatt ropogósra sütjük, papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Tálaláskor ezt a sült hagymát a főzelékre halmozzuk.

Jó tanács
– A főzeléket víz helyett füstölt lében is megfőzhetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + a borsó áztatása
Egy adag: 447 kcal • fehérje: 19,5 gramm • zsír: 14,0 gramm • szénhidrát: 59,9 gramm • rost: 20,7 gramm • koleszterin: 0 milligramm