Krumplifőzelék (burgonyafőzelék) sült virslivel

Krumplifőzelék (burgonyafőzelék) sült virslivel
Hozzávalók:
1,2-1,5 kg burgonya, fél evőkanál só, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál 10%-os ételecet, 4 virsli, 2-3 evőkanál olaj

1. A burgonyát megtisztítjuk, majd 0,5 centi vastag karikára (esetleg 2 centis kockákra) vágjuk. Egy lábasba rakjuk, 7-8 deci vizet ráöntünk, és megsózzuk. A babérlevéllel fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
2. Tejfölös habarást készítünk, azaz a tejfölt a liszttel simára keverjük, egy keveset a burgonya főzőlevéből rámerünk, a pirospaprikával színezzük (ez eredetileg nem kell bele, de ad egy kis színt a főzeléknek), jól eldolgozzuk, majd a puha burgonyához öntjük. Éppen csak kb. 2 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik, s „lisztíze” is elfő. Végül ecettel pikánsra ízesítjük. Sült virslivel tálaljuk, de jó hozzá a vagdalt vagy egy szelet sült hús is, illetve ezek nélkül, önmagában is remek.
3. Ha műanyagba töltött a virsli, héját lehúzzuk róla, majd tetejét ferdén, kb. 0,5 centi mélyen bevagdossuk (ha keresztben is bemetsszük, sütés közben szépen kinyílik). Végül serpenyőben egy kevés olajon 3-4 perc alatt pirosasra sütjük, csak az a fontos, hogy jól átforrósodjon és szép színe legyen, hiszen már kész termék. Fritőzben is megsüthetjük.

Jó tanács
– A virsli sütése után serpenyőben maradó olajat nyugodtan a főzelékhez adhatjuk, remek ízt ad neki.
– Só helyett ételízesítő porral is készülhet, így színe nem lesz olyan fakó; ízét pedig őrölt borssal és egy leheletnyi majoránnával is megbolondíthatjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag főzelék: 326 kcal • fehérje: 8,9 gramm • zsír: 6,6 gramm • szénhidrát: 57,7 gramm • rost: 5,2 gramm • koleszterin: 20 milligramm
Egy adag sült virsli: 192 kcal • fehérje: 9,4 gramm • zsír: 17,5 gramm • szénhidrát: 0,1 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 56 milligramm