Hozzávalók:
1 szép szűzpecsenye (kb. 60 dkg), 3 újhagyma, 3 dkg vaj, 3 evőkanál olívaolaj, kb. 1 púpozott kiskanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 3-3 zsálya- és lestyánlevél, 3 gerezd fokhagyma, 1 kg gyapjas tintagomba és ízletes csiperke vegyesen, 2 közepes paradicsom (konzerv hámozott paradicsom is lehet), 1 csapott kiskanálnyi porrá tört szárított szekfűgomba, 1 púpozott evőkanál finomliszt, kb. 2 dl szűrt szűrt húsleves vagy alaplé, 40 dkg leveles tészta (fagyasztott is lehet)
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojás
1. A húst, miután tetején húzódó vékony fehér hártyáját lefejtettük, kb. 2 centis kockákra vágjuk. Az újhagymát vékonyan fölszeleteljük, majd egy nagy serpenyőben, a vaj és olaj keverékében 2-3 perc alatt üvegesre pároljuk. A szűzpecsenyét rádobjuk, és kevergetve addig pirítjuk, míg a hús körös-körül kifehérdik. Ez nagyjából 3-4 perc.
2. Megsózzuk, megborsozzuk, az apróra vágott zsályával, lestyánnal és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Közben a gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük – a nagyobbakat először félbevágjuk, azután szeleteljük –, és a húshoz adjuk. 3-4 percig nagy lángon együtt pirítjuk. A paradicsomokat, miután héjukat lehúztuk, 2 centis kockákra vágjuk, a gombás húshoz adjuk. Kevergetve kb. 15 percig pároljuk.
3. A szekfűgombát mozsárban porrá törjük, a húsos ragut ezzel fűszerezzük. A liszttel meghintjük, kevergetve 1 percig pirítjuk, azután a levessel fölöntjük. Továbbra is keverve 3 percig főzzük.
4. Időközben a leveles tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra, minél kerekebbre nyújtjuk. A gombás szűzpecsenyét egy kb. 26 centis, sütőbe is tehető serpenyőbe vagy tortaformába kanalazzuk, elegyengetjük. A tésztát ráborítjuk, és körben a felesleget levágjuk róla. A leeső tésztából gomba mintákat formálunk, a tészta tetejét ezzel díszítjük.
5. Végül fölvert tojással lekenjük, a tészta széleit körben, egy villával a forma oldalához nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor cikkekre vágjuk és tányérra emeljük. Ne lepődjön meg senki, a húsos ragut szinte csak kanalazni lehet, amire azután ráillesztjük a tésztatetőt (ez szolgál köretként), nem lehet úgy szeletelni, mint egy a tortát, de ennek ilyennek kell lennie.
Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.
Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!
6 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 581 kcal • fehérje: 40,9 gramm • zsír: 19,2 gramm • szénhidrát: 60,5 gramm • rost: 7,4 gramm • koleszterin: 110 milligramm