Hozzávalók:
kb. 1,5 liternyi hagyományos módon főzött erőleves (a legjobb fácánból vagy gyöngytyúkból)
a zöldségrőzséhez:
arasznyi póréhagymazöld, só, 2-2 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 közepes, zsenge zellergumó
a szarvasgombás tojáskocsonyához:
4 tojássárgája, 1,5 dl főzőtejszín, só, őrölt fekete bors, 1-1,5 dkg szarvasgomba
1. A tojáskocsonyához a szarvasgombát sajtreszelőn lereszeljük. A tojássárgáját a tejszínnel elhabarjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt szarvasgombát hozzáadjuk. Összekötözött műbélbe töltjük, a másik végét is elkötjük. Enyhén sózott, forrásban lévő vízbe tesszük, és gyöngyöző forralással 30-35 percig főzzük.
2. Közben a póréhagymazöldet először félbe, majd vékony csíkokra vágjuk. Ezután enyhén sózott, forrásban lévő vízbe rakjuk, fél percig főzzük, majd hideg vízbe rakjuk, hogy lehűljön. A répát, a gyökeret és a zellert megtisztítjuk, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Csinos kis kötegekbe (rözsékbe) rendezzük, amiket a leforrázott pórécsíkokkal összekötözünk.
3. Az erőlevest megforrósítjuk, és a zöldségrőzséket 6-7 perc alatt roppanósra főzzük benne. A műbélből kicsomagolt, karikákra vágott tojáskocsonyával tálaljuk.
6 főre
Elkészítési idő: 1 óra + a leves főzése
Egy adag: 248 kcal