Csirkemájjal töltött rántott kucsmagomba kápiás rizzsel – készítette Csigó János mesterszakács

Csirkemájjal töltött rántott kucsmagomba

Csirkemájjal töltött rántott kucsmagomba kápiás rizzsel  1
Csirkemájjal töltött rántott kucsmagomba kápiás rizzsel  2
Csirkemájjal töltött rántott kucsmagomba kápiás rizzsel  3

Hozzávalók:
személyenként kb. 6 darab nagy, tölteni való kucsmagomba
a töltelékhez:
1 közepes vöröshagyma (lehet kis darab póréhagyma vagy 1-2 újhagyma is), 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 40 dkg csiperkemáj szív nélkül, kb. fél kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál majoránna, fél csokor petrezselyem, kb.1 evőkanál zsemlemorzsa,1-2 tojás
a tálaláshoz:
kápiás rizs, metélőhagymás tartármártás, egy kisebb jégsaláta fele

1. A kucsmagombát kefével és gombászkéssel megtisztítjuk; mosni csak a végső esetben kell. Ezután éppen a süvege alatt levágjuk a szárát, mert csak itt olyan széles , hogy tölteni lehet. A leeső gombaszárakat más étel készítéséhez használhatjuk el.
2. A hagymát finomra vágjuk és az olaj meg a vaj keverékében megfonnyasztjuk, de vigyázzunk, megpirulnia nem kell! Közben a májat apróra vágjuk, a hagymára rakjuk és erős tűzön, kevergetve addig pirítjuk, míg szépen kifehéredik mindenhol. Ez 3-4 perc. Megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával és a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Amikor kész,
a morzsát hozzáadjuk, rövid ideig tovább pirítjuk, majd a tűzről levéve a felvert tojásokat ráöntjük, jól elkeverjük. Hűlni hagyjuk, azután kétszer ledaráljuk. Miután kis lyukú csővel ellátott habzsák segítségével kell tölteni, akkor jó, ha ez a májas tötelék krémes, nem tömör. Ha már a zsákról esett szó, akkora sima lyukú csövet válasszunk, amelyik a gomba szárába belefér, majd a tölteléket bele is kanalazzuk..
3. A gombasüvegeket a szárukon keresztül, a képen látható módon a májkrémmel megtöljük. Ilyenkor kellene sózni a gombát, ám ez esetben ettől eltekintünk, ettől ugyanis vizet engedne és összeesne! Tiszta konyharuhára téve így is jól lecsöpögtetjük.
4. Ezután a hagyományos módon lisztbe, fölvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Kápiás rizzsel és metélőhagymás tartármártással (ebbe apróra vágott csemegeuborkát is keverhetünk) tálaljuk.
5. Előbbi úgy készül, hogy apró kockákra vágott kápia paprikát jól megpirítunk olaj és vaj keverékében, majd a már előre megfőzött rizzsel összekeverjük.

Jó tanács
– Igazán látványos és egészséges, ha a metélőhagymás tartármártást csíkokra vágott jégsalátára halmozva tálaljuk.
– Az étel elkészíthető termesztett csiperkegombából is.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 680 kcal