Zöldséges árpagyöngy


Hozzávalók:
20 dkg hántolt árpa (gersli), só, 1-1 sárgarépa és zsenge petrezselyemgyökér, 1 kisebb karalábé, arasznyi póréhagyma, 15 dkg zöldborsó vagy zöldbab (fagyasztott is lehet), 10-15 dkg csiperkegomba, 10 dkg morzsolt, fagyasztott kukorica, néhány karfiolrózsa (fagyasztott is lehet), ízlés szerint: petrezselyem, metélőhagyma, kapor, zellerzöld, őrölt fekete bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 8-12 dkg reszelt ementáli sajt, 4 dkg vaj

1. Az árpagyöngyöt megmossuk, majd legalább 2 órán át hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük és bő 1 liter vízben feltesszük főni, közben megsózzuk. Ha forr, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, kb. 45 perc alatt puhára főzzük. Közben többször megkóstoljuk, mert akkor kell leszűrni és hideg vízzel leöblíteni, ha a szemek megpuhultak, de nem főttek szét. Azaz úgy főzzük meg, mintha tésztát főznénk, ha a végére kevés lenne a víz rajta, pótoljuk.
2. Amíg készül, az összes zöldséget megtisztítjuk. A répát, a gyökeret és a karalábét 1 centis kockákra vágjuk, a pórét vékonyan fölszeleteljük. A babot, ha kell, leszálkázzuk, 2 centis kockákra vágjuk. A gombát cikkekre daraboljuk. A karfiolt kisebb rózsáira bontjuk. A fűszernövényeket finomra aprítjuk, a sajtot lereszeljük.
3. A vajat egy nagy serpenyőben fölolvasztjuk, a répát, a gyökeret, a karalábét meg a zöldbabot (zöldborsót) rádobjuk – ha utóbbiak fagyasztottak, akkor később kerülnek bele. Kissé megsózzuk, kedvünkre fűszerezzük, és lefödve saját levében 7-8 perc alatt félpuhára pároljuk. Ezután kerül bele a póréhagyma, a gomba, a kukorica és a karfiol is – ha a zöldbab vagy a borsó fagyasztott volt, azt is most adjuk hozzá. Együtt kb. 6 perc alatt puhára pároljuk.
4. Tálaláskor a puha árpagyönggyel összekeverjük, tetejét a reszelt sajttal behintjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + pihentetés
Egy adag: 411 kcal • fehérje: 16,3 gramm • zsír: 17,6 gramm • szénhidrát: 46,8 gramm • rost: 10,2 gramm • koleszterin: 50 milligramm