Hozzávalók:
8 húsos tölteni való paprika, 50 dkg darált sertéshús (lehet pulykacombfilé is), 7 evőkanál zabpehely, 1 tojás, 1 dl főzőtejszín (lehet tejföl, tej vagy akár víz is), kb. 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma
a mártáshoz:
1 liter 100%-os paradicsomlé vagy 1,25 kg érett paradicsom, 2 evőkanál kristálycukor, 1 csapott evőkanálnyi só, 1 ág zellerzöld, 2 evőkanál zabpehelyliszt (finomliszt is lehet)
1. A paprikát kicsumázzuk, megmosva félrerakjuk. A darált húst a zabpehellyel, a tojással és a tejszínnel elkeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a hagymával jól összedolgozzuk. A masszát a paprikákba töltjük, és villával vagy hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, nehogy szétrepedjenek.
2. Egy lábasba rakjuk, a paradicsomlével és egy kevés vízzel fölöntjük. Akkor jó, ha a töltött paprikákat ellepi, és nagy lángon rázogatva felforraljuk. (Ha friss paradicsommal készítjük, akkor azt megmossuk, szárát kimetsszük, majd a szemeket turmixoljuk, és a paprikára szűrjük.) A cukorral ízesítjük, megsózzuk, a zellerzölddel fűszerezzük. Ezután lefödjük, majd kis lángon 30-35 percig főzzük.
3. Amikor kész, a töltött paprikákat a lábasból kiemeljük. A kb. 1,5 deci vízzel simára kevert zabpehelylisztet a levébe öntjük, és 2-3 percig forralva besűrítjük. Tálalás előtt a papri-kát a mártásba visszarakjuk, és megforrósítjuk.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 432 kcal