Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta és 8-10 savanyú káposztalevél, 1 közepes vöröshagyma, 1-1 kiskanál jóféle pirospaprika és majoránna, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál zabpehelyliszt
a töltelékhez:
40 dkg darált sertéshús vagy pulykacombfilé, 6 evőkanál zabpehely, 1 tojás, 1-1,5 dl főzőtejszín vagy tejföl, kb. 1 csapott kiskanál só, 1-1 mokkáskanálnyi jóféle pirospaprika és majoránna, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 gerezd zúzott fokhagyma
1. A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszínnel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon.
2. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd fel-csavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.
3. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük, a pirospaprikával, a majoránnával, a zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vizet (5-6 deci) öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tuzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfővő levet folyamatosan pótoljuk.
4. Amíg a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a rántással besűrítjük (fölaprított kaporral is fuszerezhetjük) s néhány percig főzzük, a töltelékeket visszahelyezzük.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 386 kcal • fehérje: 30,6 gramm • zsír: 15,8 gramm • szénhidrát: 30,0 gramm • rost: 10,3 gramm • koleszterin: 134 milligramm