Hozzávalók:
10 dkg zabpehely, 8 zsenge, lehetőleg egyforma karalábé, 30-35 dkg sovány darált marhahús (sertéshús vagy pulykacombfilé is lehet), 1 tojás, só, őrölt fehér bors, 1 csokor petrezselyem, 1 dl + 1-2 evőkanál tejföl, kb. 1 evőkanál cukor, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2-3 evőkanál finomliszt, 1 csokor kapor
1. A zabpelyhet annyi forrásban lévő vízzel öntjük le, amennyi jó ujjnyira ellepi, és lefödve duzzadni hagyjuk. A karalábékat vékonyan meghámozzuk, belsejüket karalábévájóval kifúrjuk és félretesszük. A darált marhahúst a leforrázott, már csak langyos zabpehellyel, meg a tojással összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, 1-2 evőkanál tejföllel lágyítjuk.
2. Ezt a masszát a karalábék üregébe töltjük, szorosan egy lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Megsózzuk, a cukorral ízesítjük – aki ennek ízét nem szereti a mártásban, el is hagyhatja-, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 20 percig pároljuk. Ekkor a kivájt karalábét meg a fölaprított zsenge leveleket hozzáadjuk, még 10 percig főzzük.
3. Ha puha, a lábasból kiemeljük, tepsire rakjuk, a sajttal megszórjuk és forró sütőben 6-8 percig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad. Közben a lisztet 1 deci tejföllel meg egy kevés vízzel simára keverjük, a karalábé levét ezzel sűrítjük; végül fölaprított kaporral fűszerezzük. Tálaláskor a karalábékat ezzel a mártással körbeöntjük.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 410 kcal
Italajánlatunk: száraz rozébor