Zabpehelyfasírt (vagdalt)


Hozzávalók:
4 dl (kb. 16 dkg) zabpehely, 3 evőkanál olaj, 1 kiskanál ételízesítő por, 2 szikkadt rozsos zsemle vagy 2 szelet barna kenyér, 2 tojás, 1 púpozott evőkanál zabkorpa, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, fél csokor petrezselyem, 4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj

1. A zabpelyhet egy lábasban, az olajon kevergetve megforrósítjuk, de nem pirítjuk meg. Közben 5 deci vizet fölforralunk, az ételízesítőt belekeverjük, a zabpehelyre öntjük, 1-2 percig főzzük, majd a tűzről lehúzzuk, és szorosan lefödve duzzadni, hűlni hagyjuk. Akkor jó, ha az összes vizet magába szívta, és nem ragacsos. Ha még is kicsit vizes lenne, kinyomkodjuk.
2. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd a tojásokkal meg a zabkorpával együtt a zabpehelyhez keverjük. A meghámozott, lereszelt hagymával, a zúzott fokhagymával – ezeket előtte egy kevés olajon megfonnyaszthatjuk, az őrölt borssal, a pirospaprikával meg az apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Ha kell, utánasózunk és 16 féltenyérnyi, lapos pogácsát formálunk belőle.
3. A zsemlemorzsában egyenként megforgatjuk, majd egy serpenyőben, forró olajon, oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Önálló ételként burgonyapürével, vagy főzelékre feltétként egyaránt finom.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 482 kcal • fehérje: 14,8 gramm • zsír: 20,8 gramm • szénhidrát: 58,8 gramm • rost: 8,7 gramm • koleszterin: 137 milligramm