Zabpehelyfasírt (vagdalt)



Hozzávalók:
4 dl (kb. 16 dkg) zabpehely (a keményebb fajta, amelyiket nyersen nem szívesen ropogtatnánk el), 3 evőkanál olaj, 1 kiskanál só vagy ételízesítő por, 2 szikkadt zsemle vagy 2 szelet kenyér, 2 tojás, 1-2 púpozott evőkanál zabkorpa, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál majoránna, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
a beforgatáshoz:
4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj

1. A zabpelyhet egy lábasban, az olajon kevergetve megforrósítjuk, de nem pirítjuk meg. Közben 5 deci vizet fölforralunk, az ételízesítőt belekeverjük, a zabpehelyre öntjük, 2-3 percig főzzük, majd a tűzről lehúzzuk, és szorosan lefödve duzzadni, hűlni hagyjuk. Akkor jó, ha az összes vizet magába szívta, és nem ragacsos. Ha még is kicsit vizes maradna,- ez a zabpehely fajtájától függ -, kinyomkodjuk.
2. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a tojásokkal meg a zabkorpával együtt a zabpehelyhez keverjük.
3. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük, a petrezselymet fölaprítjuk. Serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk és a hagymát 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. A fokhagymát hozzákeverjük, 2 percig együtt pirítgatjuk, majd a tűzről lehúzva a petrezselymet is belekeverjük. Az előzőekhez adjuk, a borssal, a pirospaprikával meg a majoránnával fűszerezzük, utánasózzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen, majd 15-20 percre félretesszük, hogy a massza duzzadhasson még egy kicsit.
4. Megnedvesített evőkanállal zsemlemorzsával behintett tepsire szaggatjuk, majd féltenyérnyi, lapos pogácsát formálunk belőle. A zsemlemorzsában egyenként megforgatjuk, és egy serpenyőben, kb. félujjnyi megforrósított olajon, oldalanként 3 perc alatt megsütjük. Végül konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Önálló ételként burgonyapürével, vagy főzelékre feltétként egyaránt finom, de nagyszerű hidegen is.

4 főre (16 darab)
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 482 kcal • fehérje: 14,8 gramm • zsír: 20,8 gramm • szénhidrát: 58,8 gramm • rost: 8,7 gramm • koleszterin: 137 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.