Rumos kocka


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 17 dkg vaj vagy zsír, 17 dkg kristálycukor, 1 csomag (12 gramm) sütőpor, 4 tojás, 3 dl tej, 30 dkg porcukor, 1 dl rum, 5 dkg mazsola, 10 dkg darált dióbél, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 20 dkg őszibarackbefőtt, reszelt citromhéj
a tepsi kikenéséhez: vaj vagy zsír

1. A lisztet a vajjal (zsírral), a cukorral, a sütőporral, a tojássárgájával és 1 deci tejjel összegyúrjuk. Három egyenlő – kb. 34 dekás – részre osztjuk, és egyenként 35×20 centisre, téglalap alakúra nyújtjuk. Kivajazott, még jobb, ha sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 8 percig sütjük.
2. Ha kihűlt, az egyik lapot – a legkevésbé szépet – összemorzsoljuk, a maradék tejjel, 10 deka porcukorral,
a rumban áztatott mazsolával, a darált dióval, a barackízzel, az apró kockákra vágott őszibarackbefőttel, a reszelt citromhéjjal és a maradék 2 deci tejjel összegyúrjuk. Ezt a masszát a két lap közé kenjük.
3. A tojásfehérjét a maradék 20 deka porcukorral egy tűzálló tálba vagy kis üstbe rakjuk. Éppen csak gyöngyözve forró víz fölé tesszük, és szüntelenül keverve mintegy 30 perc alatt kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a belőle kiemelt habverőről egy kis darab hab sem esik le. Egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk. Egy napon át száraz helyen állni hagyjuk, majd kockákra szeletelve tálaljuk.

28 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + 1 nap érlelés
Egy szelet: 240 kcal • fehérje: 4,1 gramm • zsír: 9,2 gramm • szénhidrát: 35,1 gramm • rost: 1,1 gramm • koleszterin: 31 milligramm