Sült kacsamell mustármártással, vörösboros szilvával, vajas zöldségekkel – készült az OnLive© főzőiskola 35. adásában

Hozzávalók:
4 fél, egyenként kb. 22 dkg-os pecsenyekacsamell-filé, kb. 1 púpozott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 ágacska friss vagy fél kiskanál szárított rozmaring
a mártáshoz:
1 kiskanál finomliszt, 1 evőkanál magos dijoni mustár, 3 dl zsíros főzőtejszín, kb. fél kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors
a vörösboros szilvához:
1-1,5 dl vörösbor, 1 csapott evőkanál kristálycukor, 1 babérlevél, fél kiskanál koriandermag, 40 dkg szilva (befőtt is lehet), 2-3 dkg vaj
a körethez:
só, fél kiskanál kristálycukor, 1 nagyobb brokkolirózsa, 1-2 nagyobb sárgarépa, 5 dkg vaj, frissen őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió

1. A kacsamellek bőrét beirdaljuk – azaz keresztben is, hosszában is 0,5-1 centis közökben a húsáig bevágjuk. Megforrósított serpenyőben, bőrös oldalával lefelé sütni kezdjük. Húsos oldalát megsózzuk, megborsozzuk, a szárított rozmaringot rámorzsoljuk. Ha friss fűszerrel készítjük, akkor elég, ha a rozmaringágat csak úgy rárakjuk, de apróra vágva a húsra is kerülhet belőle. Kb. 3 perc sütés után a mellett megfordítjuk, a húst újabb kb. 1 perc alatt fehéredésig sütjük.
2. Bőrös oldalával felfelé tepsibe rakjuk, zsírjával meglocsoljuk. Előmelegített sütőben, a középső rács fölötti rácsra téve, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 185 ºC) 12-13 percig sütjük.
3. Ez elég idő arra, hogy megfőzzük a vörösboros szilvát és a köreteket. A vörösbort egy kisebb lábasba öntjük, a cukorral ízesítjük, a babérlevéllel és a koriandermaggal fűszerezzük, 5 percig forraljuk. A szilvát kimagvaljuk, negyedekbe vágjuk, majd az olvasztott vajon átforgatjuk. A fűszeres bort rászűrjük, kb. 3 perc alatt roppanósra pároljuk.
4. Egy kisebb lábasban vizet forralunk. Fél kiskanál sót és cukrot beleszórjuk. A megtisztított sárgarépából karalábévájóval 16 kis golyócskát kifúrunk, a vízbe rakjuk, 5 perc alatt roppanósra főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük. Helyére mehet négybe vágott brokkoli, szintén kb. 5 percre. Szűrőlapáttal kiemeljük. A vajat elfelezve két serpenyőben fölolvasztjuk, az egyikbe a répa, a másikba a brokkoli kerül. Mindkettőt enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a répát apróra vágott petrezselyemmel, a brokkolit egy kevés reszelt szerecsendióval is fűszerezzük.
4. A kacsamell elkészült, zsírjából kiemeljük, és pár percig pihentetjük. Zsírjából 3 evőkanálnyit egy kisebb lábasba öntünk, a liszttel megszórjuk, simára keverjük, a mustárral ízesítjük, a tejszínnel fölöntjük és kevergetve pár perc alatt mártás sűrűségüre főzzük. Közben kissé megsózzuk, megborsozzuk.
5. Tálaláskor a mellfilét kissé ferdén fölszeleteljük, akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres, és a mártással körülöntve, a vörösboros párolt szilva valamint a vajas zöldségek kíséretében tálaljuk.

Jó tanács
– A kacsamell frissen sütve az igazi, ezért úgy időzítsük a sütést, hogy amikor a levest, illetve előételt tálalni kezdjük, akkor tegyük be sülni a húst, a mártáshoz pedig legyen már előkészítve. A szilvát és a köreteket előre főzzük meg.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 816 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.