Ricset libacombbal

Ricset libacombbal
Hozzávalók:
30 dkg árpagyöngy, 15 dkg szárazbab, 4 kisebb libacomb (egyenként kb. 40 dkg), 1 vöröshagyma, 1-2 babérlevél, 1 csapott evőkanál só, 2 kisebb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél karalábé, 3 kisebb burgonya, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál majoránna, 1 kiskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem

1. Főzés előtti este az árpagyöngyöt meg a babot hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöblítjük, és egy lábasba szórjuk. A lebőrözött, félbevágott libacombokat belerakjuk, a fölaprított hagymával ízesítjük. Annyi – körülbelül 1,2 liter – vizet öntünk rá, amennyi ujjnyira ellepi, a babérlevéllel fűszerezzük, megsózzuk, fölforraljuk.
2. Ezután kis rést hagyva lefödjük, kis lángon kb. 45 percig főzzük, de az is jó, ha sütőben, közepes lángon pároljuk. Ezalatt a zöldséget meg a burgonyát megtisztítjuk, az előbbit kisujjnyi hasábokra, az utóbbit kockákra vágjuk. A félpuha húshoz keverjük, megborsozzuk, a majoránnával, a pirospaprikával meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük, 2 deci vizet ráöntünk, és továbbra is lefödve, kis lángon mintegy 30 perc alatt teljesen puhára főzzük.
3. A tűzről lehúzva fölaprított petrezselyemmel meghintjük, végül még 10 percig állni hagyjuk, ezalatt a bab is meg az árpagyöngy is felszívja a felesleges folyadékot. A ricset akkor jó, ha sólet sűrűségű.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra + áztatás
Egy adag: 883 kcal