Cseresznyés kacsa

Cseresznyés kacsa
Hozzávalók:
1 kisebb, konyhakész pecsenyekacsa, só, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa,
1 közepes petrezselyemgyökér, 6 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál paradicsompüré, kb. 5 dl édes vörösbor, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál kristálycukor, egy-egy csipetnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, fél citrom reszelt héja, 50 dkg cseresznye

1. A kacsát 12 részre vágjuk, vagyis először hosszában kettéhasítjuk, majd a mellét, a combjait meg a szárnyait – utóbbi kettőt a forgóknál – elvágjuk. A húsdarabokat besózva félretesszük. A szalonnát apró kockákra daraboljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret karikákra vágjuk.
2. A szalonnát a fele olajon kisütjük, és először a hagymát, majd a zöldséget futtatjuk meg rajta. A húst hozzáadva tovább pirítjuk, a paradicsompürét belekeverjük. A bor felével meg egy kevés vízzel fölöntjük, és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt vajpuhára pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótoljuk. A húst egy másik edénybe átszedjük.
3. Levét 10 percig pihentetjük, ezalatt a zsírja feljön a tetejére, amit leöntünk róla (különben a mártásban később kicsapódik), majd áttörjük. A maradék 3 evőkanál olajon a lisztet barnára pirítjuk, a cukrot hozzáadjuk, és a kacsa párolólevét ráöntjük. Kevergetve fölforraljuk, ha túl sűrű lenne, egy kevés borral hígítjuk. A fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük, a reszelt citromhéjjal ízesítjük. A cseresznyét kimagozzuk, és a mártásba szórjuk, hozzáadva azt a kevés gyümölcslevet is, ami a magozásnál kicsöpögött belőle. A húsra öntjük, 2-3 percig forraljuk, végül sült burgonyával tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 812 kcal