Mogyorópuding mogyoróöntettel

Mogyorópuding mogyoróöntettel
Hozzávalók
a pudinghoz:
2,5 dl tej, 15 dkg kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg finomliszt, 5 tojás, 10 dkg őrölt mogyoró
a formák kikenéséhez:
3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1-2 evőkanál porcukor
az öntethez:
2 dl főzőtejszín, 10 dkg kristálycukor (valódi barna cukor is lehet), 10 dkg őrölt mogyoró, 1 csapott kiskanál finomliszt, 1 dl tej, 2 evőkanál rum

1. A pudinghoz a tejet a cukor kétharmadával édesítve fölforraljuk. A vajat fölolvasztjuk, és a lisztet kevergetve kb. 1 perc alatt megizzasztjuk rajta, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon. A cukros tejet ráöntjük, kevergetve 2 perc alatt sűrűre főzzük. Akkor jó, ha elválik az edény falától.
2. Amikor már csak langyos, a tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Két-három részletben az előzőekbe forgatjuk, közben – ugyancsak részletekben – a mogyorót is beleszórjuk.
3. Kivajazunk 6 egyszemélyes pudingformát, porcukorral behintjük, és a masszával úgy töltjük meg, hogy csak a kétharmadukig legyenek tele. Lábasba rakjuk, annyi vizet öntünk köré, amennyi a formák feléig ér, és fölforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángra állítjuk, a pudingokat 20-25 percig így gőzöljük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tűre nem ragad ragacsos massza.
4. Készíthetjük egy nagy pudingformában is, de akkor 45-50 percig kell gőzölni. Tálaláskor forrón tányérra borítjuk, és ugyancsak forró mogyorómártással körülöntjük. Utóbbi úgy készül, hogy a tejszínt a cukorral és a mogyoróval fölforraljuk. A lisztet a tejben simára keverjük, a tejszínes, cukros mogyorót ezzel sűrítjük, végül a rummal ízesítjük.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Egy adag: 787 kcal