Csokoládéfánk (csokifánk)


Hozzávalók
a tésztához:
1,5 dl víz, 12 dkg vaj, zsír vagy sütőmargarin (lehet 1 dl olaj is), só, 12-15 dkg finomliszt, 4 tojás
a sütéshez:
bő olaj
a csokoládéöntethez:
10 dkg porcukor (valódi barna cukor is lehet), 2 tojássárgája, 3 dl tej, 1 csapott kiskanál finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl főzőtejszín, 15 dkg étcsokoládé (lehet 10 dkg csokoládé és 1 evőkanál keserű kakaópor is), 0,3 dl rum

1. A tésztához 1,5 deci vizet a vajjal (zsírral vagy margarinnal) meg csipetnyi sóval felforralunk. A lisztet beleszórjuk és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ez 2-3 perc. Ezután a tűzről lehúzzuk és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk (a tojásokkal külön-külön ki kell keverni).
2. Két, olajba mártott evőkanál segítségével a masszából diónyi gömböket szaggatunk és forró olajban 2-3 perc alatt megsütjük. (Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert ha a fánkok hirtelen sülnek, közepük nyers marad. Az sem jó, ha nem elég forró, mert akkor a fánk elázik, tehát erre a műveletre nagyon oda kell figyelni.) Szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
3. Az öntethez a cukrot a tojássárgájával, 1 deci tejjel meg a liszttel simára keverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel és az összetördelt csokoládéval addig forraljuk, amíg az utóbbi teljesen föl nem olvad benne. A lisztes keveréket beleöntjük, habverővel kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a rumot is belekeverjük. Tálaláskor a kisült fánkokra öntjük.

Jó tanács
– Készíthetjük az égetett tésztánál leírt anyaghányad szerint is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 790 kcal