Tésztabatyu Marietta módra – készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Tésztabatyu Marietta módra - készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács
Hozzávalók
a tésztához:
1 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál currypor, csipetnyi őrölt fehér bors, 1 dkg élesztő, 20 dkg finomliszt, 2 dkg kacsa- vagy libazsír
a töltelékhez:
1 apró vöröshagyma, 8 dkg csiperkegomba, 2 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem, 10 dkg fejes káposzta, 10 dkg darált sertéshús, 1 nagy gerezd fokhagyma, körömnyi darab friss gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz, 1 mokkáskanál szezámolaj
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a majonézes mártogatóhoz:
6 evőkanál majonéz, 1 kisebb csemegeuborka, kis darabka erős zöldpaprika, 3-4 magozott olajbogyó, 1 cikk piros húsú paprika, néhány szál metélőhagyma
a ketchupos mártogatóhoz:
6 evőkanál ketchup, 1 kicsi csilipaprika vagy 1 mokkáskanál Erős Pista, 1 kisebb cikk vöröshagyma, 1 kisebb csemegeuborka, 1-1 evőkanál szezámolaj és olívaolaj
a sütéshez:
bő olaj
a tálaláshoz: jégsaláta, paradicsom, paprika, lilahagyma, uborka stb. (lehet készen kapható salátakeverék is), néhány szem olajbogyó, olaj (lehetőleg olíva), gyümölcsecet

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, csipetnyit sózzuk, a fűszereket belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Ezután a liszttel és a zsírral jól formálható tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük kb. 20 percre.
2. A töltelékhez a hagymát is meg a gombát is finomra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát rádobjuk, kevergetve megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, félretesszük. A káposztát is nagyon apróra vágjuk, enyhén megsózzuk, 10 percre félretesszük.
3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk, egyenként meggömbölygetjük, folpacka csomagolva hűtőbe rakjuk.
4. Bekeverjük a kétféle mártogatót. A majonézt az apróra vágott uborkával, erős paprikával, magozott olajbogyóval, piros húsú paprikával és metélőhagymával összekeverjük. A ketchupos készítése sem bonyolultabb: a ketcupot az apróra vágott csilipaprikával, vöröshagymával és uborkával, valamint a kétféle olajjal keverjük össze. Összekeverjük a tölteléket is. A besózott káposztát kinyomkodjuk, majd a kihűlt hagymás pirított gombával, és a darált hússal összedolgozzuk. A fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk. Előbbit félbevágjuk, miután csíráját eltávolítottuk, pépesre zúzzuk, és összekeverjük az apróra reszelt gyömbérrel, a szójaszósszal és a szezámolajjal. A húsos zöldséges masszával összedolgozzuk.
5. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk, de még jobb, ha tésztanyújtó gépen, a legnagyobb beállításon kezdve (6), a legszűkebbig (1) nyújtjuk ki. A legnagyobb (9-10 centi) fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Vizes ecsettel lekenjük. A fűszeres keverékből mindegyik közepére egy vastagabb csíkban kb. 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk. A tésztát félbehajtjuk, és a tészták találkozásánál jól lenyomkodjuk. Körben a szélét egy villával is összenyomjuk (körbeszegjük).
6. Amikor az összes tészta kész, egy serpenyőben vagy kisebb lábasban bő olajat forrósítunk, és amikor közepesen forró, nekiláthatunk a sütésnek. A fűszeres töltött batyukat oldalanként kb. 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük, konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Nagyon könnyű, ropogós, és mégis szinte leveles tészta lesz belőle.
7. A tálaláshoz való saláta zöldségeit megtisztítjuk, falatnyi darabokra tépjük-vágjuk, az olajbogyóval együtt egy tálba rakjuk. Olajjal és ecettel összeforgatjuk, tányérokra halmozzuk. A tésztabatyukat körérakjuk, és kis tálkákban mellétesszük a kétféle mártogatót is. A tésztabatyukat ebbe mártogatva szokás falatozni.

Jó tanács
– Ezt a nagyszerű tésztát másféle zöldséges töltelékkel is készíthetjük, sőt, ha a curryport és a borsot kihagyjuk a tésztából, akkor édes mák- vagy diótöltelékkel is süthetjük.

4 főre (kb. 16 darabhoz)
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag (4 darab kiegészítőkkel): 670 kcal • fehérje: 19,9 gramm • zsír: 32,2 gramm • szénhidrát: 73,9 gramm • rost: 6,75 gramm • koleszterin: 30 milligramm