Húsvéti sós kalács

Húsvéti sós kalács
Hozzávalók
a tésztához:
4 dkg élesztő, kb. 4 dl tej, 2 mokkáskanál kristálycukor, 80 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 1 kiskanál só, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 3 evőkanál olaj
a formáláshoz:
finomliszt
a töltelékhez:
1-1 nagy csokor petrezselyem és metélőhagyma, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 csapott evőkanál őrölt fekete bors
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
1 tojássárgája
a tetejére:
2 evőkanál szezámmag (lenmag, napraforgómag)

1. Az élesztőt 1 deci meglangyosított tejbe morzsoljuk, a cukrot belekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy az élesztő fölfuthasson. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, ide öntjük a tejes élesztőt. Rárakjuk a tojások sárgáját, a sót, az olvasztott, de nem meleg vajat (margarint) és az olajat. 5-6 perc alatt bedagasztjuk, akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. Ezután 3 egyenlő részre osztjuk, meglisztezett gyúrólapon az egyiket vékonyra, kb. 40 centi hosszú téglalappá nyújtjuk. Vizes ecsettel lekenjük, a finomra vágott petrezselyem és metélőhagyma (snidling) keverékével behintjük, majd feltekerjük, akár a piskótatekercset szokás. A másik két rudat ugyanígy készítjük el, csak az egyiket a pirospaprikával, a másikat a borssal hintjük meg.
3. A tésztarudakat hármas copffonással egymásba fonjuk, és kivajazott tepsibe fektetjük. Jól kikevert tojássárgájával lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, 35-40 percen át kelesztjük.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 percig sütjük.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag: 599 kcal