Majonéz – majonézmártás (hideg) – készült az OnLive© főzőiskolában

Majonéz – majonézmártás (hideg)
Hozzávalók a majonézhez:
2-3 kiskanál 5%-os tárkonyos ételecet vagy vagy 6%-os fehérborecet (citromlé is lehet), 1 kiskanál só, 1 kiskanál mustár, késhegynyi őrölt fehér bors, 2 tojássárgája, 3,5-4 dl olaj
a majonézmártáshoz: 4 dl majonéz, 1 kiskanál citromlé, 1 mokkáskanál Cayenne borssal (lehet őrölt fehér- vagy fekete bors is), 1 dl főzőtejszín

1. A majonéz a legszélesebb körben használt mártás a világon, melynek eredetére kétféle elképzelés is van. Lehet, hogy a tojássárgája régi francia elnevezéséből, a majen-ből alakult ki, de legalább ugyanennyien hiszik biztosan, hogy Richelieu bíboros szakácsa találta fel.
2. Készítéséhez az ecetet egy tálba öntjük, és a sóval meg a mustárral addig keverjük, amíg a só teljesen fel nem oldódik benne. Ekkor a tojássárgáját hozzáadjuk, és habverővel élénken kevergetve cseppenként az olajat beleöntjük. (Nem mozdul el a tál, ha konyharuhára állítjuk.) Akkor jó, ha sima, kocsonyás lesz. Végül csipetnyit megborsozzuk és már készen is van.
3. Ha a majonézünk kicsapódna, egy másik tálban egy kevés ecetet és mustárt simára keverünk, 1 tojássárgáját hozzáadunk és 0,5 deci olajat kevergetve belecsöpögtetünk. Ezután továbbra is kevergetve, apránként a kicsapódott majonézt is beledolgozzuk, így teljesen jónak kell lennie.
4. A majonéz különféle mártások, összetett saláták alapanyaga. Csak hígítva, fűszerezve lesz belőle majonézmártás vagy tartármártás, amiket gyakran, de helytelenül ugyancsak majonéznek neveznek.
5. A majonézmártás úgy készül, hogy 4 decinyit egy tálba kimérünk belőle. 1 kiskanál citromlével ízesítünk, 1 mokkáskanál Cayenne borssal (lehet őrölt fehér- vagy fekete bors is) fűszerezzük, majd 1 deci főzőtejszínnel mártás sűrűségűre hígítjuk. Mindenféle salátához illik.

Jó tanács
– A majonéz készítéséhez legegészségesebb a hidegen sajtolt olaj, mert tápértéke magasabb, mint a melegen sajtolté. Nem javasolt azonban például az olíva- vagy mandulaolaj, mert jellegzetes zamatuk a majonéz ízét is befolyásolja, s így felhasználási körét csökkenti!

6 főre
Elkészítési idő: 10 perc
Egy adag majonéz: 616 kcal • fehérje: 0,8 gramm • zsír: 81,7 gramm • szénhidrát: 0,0 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 90 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.