Gordon Ramsay, a konyha fenegyereke

Gordon Ramsay
Ha egy olyan vibráló, dinamikus, rutinos konyhaművész főz, mint Gordon Ramsay, gyorsan peregnek az események, ember legyen a talpán, aki a látottak alapján elkészíti az ételeket. Még szerencse, hogy ott a videó!
Nemrég karácsonykor Gordon kétféle zseniális karácsonyi menüt készített, egy hagyományosat, és egy „alternatívat”. Utóbbi annyira megtetszett nekem, hogy elhatároztam, kipróbálom, és ezt ajánlom Önöknek is, ha majd itt az ideje! A receptek listája a cikk alján található.

Névjegy:
Gordon (James) Ramsay 1966 november 8-án született a skóciai Johnstone Renfrewshire-ben. Főszakács, médiaszemélyiség, étteremtulajdonos és szakíró, a A Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetettje, több Michelin-csillag tulajdonosa. A Nem piskóta című könyvéből kiderül, hogyan lett egy nyomorban tengődő skót kissrácból akkora híresség, mint amilyenek a focisták vagy a filmsztárok: a szakács, akinek csúcsgasztronómiát képviselő étteremholdingja van, saját szakácsiskolával.Több mint 20 éttermével szerte a világban, New Yorktól a trianoni palotán át egészen Tokióig összesen 12 Michelin-csillagot szerzett. Ezzel, az étterembirodalommal rendelkező séfek között Ramsay a világon a harmadik, Joel Robuchon és Alain Ducasse után. Nagy-Britanniában jelenleg egyike annak a három szakácsnak, akik az éttermük színvonalát a legmagasabb, háromcsillagos szintre fejlesztették.

Életútja
Ötéves korában került Angliába. Egy lecsúszott brit család gyerekeként arról ábrándozott, hogy híres focista lesz, de egy térdsérülés következtében sportpályafutása megszakadt, és érdeklődése a főzés, a szállodaipar felé fordult. Az 1980-as évek késői szakaszában szakácssegédként dolgozott a Wroxton House Hotelben, majd a Wickham Arms konyháját üzemeltette, ahonnan távoznia kellett, mert összeszűrte a levet a tulajdonos feleségével. Ekkor Londonba költözött, ahol megfordult egy sor különböző konyhán, míg össze nem hozta a sors a temperamentumos Marco Pierre White-tal, aki a saját éttermébe, a Harveys-be hozta. Miután a Harveys-ben két évet és tíz hónapot dolgozott, Ramsay, belefáradva az „őrjöngésbe, zsarnokoskodásba és erőszakoskodásba”, megállapította, hogy karrierje fejlődésének egyetlen módja a francia konyha tudományának elsajátítása. White lebeszélte arról, hogy Párizsban vállaljon munkát, helyette inkább elküldte Albert Roux-hoz a Le Gavroche-ba, Mayfairbe. Az itt eltöltött egy év után Albert Roux a francia alpok-beli Hotel Divába hívta Ramsayt, hogy legyen a jobbkeze. Innen Párizsba ment, hogy együtt dolgozzon Guy Savoy-jal és Joël Robuchon-nal akik mindketten Michelin-csillagos séfek. Folytatta képzését Franciaországban, majd a konyha fizikailag és mentálisan is kimerítette, ezért egy évig egy gazdag házaspár személyi szakácsaként dolgozott a Bermudákon, az Idlewind magánjachton. Itt a kifinomult ízlésű tulajoknak kellett főznie azokban a hónapokban, amikor éppen ott tartózkodtak. Ideje többi részében búvárkodhatott, vízisízhetett, és azon törhette a fejét, miként kezdje el megvalósítani vágyát, hogy saját éttermet nyithasson.
Miután 1993-ban visszatért Londonba, Ramsay elfogadta a La Tante Claire főszakácsi posztját Chelsea-ben. Nem sokkal ezután Marco White felajánlotta neki, hogy legyen a Rossmore főszakácsa, és 10% részesedést is ígért. Az éttermet átkeresztelték Aubergine-re, és 14 hónap múlva meg is hozta Ramsaynek az első Michelin-csillagot, majd
1997-ben a másodikat. A siker ellenére ugyanezen évben kiszállt az üzletből. Ennek oka egy, a tulajdonostársakkal történt vita volt, valamint Ramsay azon vágya, hogy elindíthassa saját éttermét. Ezt 1998-ban el is érte, amikor is Chelsea-ben megnyílt a Gordon Ramsay at Royal Hospital Road, apósa, Chris Hutchenson segítségével. Az étterem 2001-ben hozta meg a harmadik csillagot, ezáltal téve Ramsay-t ez egyetlen skóttá, aki ezt az eredményt elérte. Az első étterem után birodalma villámsebesen gyarapodott, elsőként megnyitva a Petrust (ahol 2001-ben hat bankár egy egyszerű étkezés során elköltött 44 000 angol fontot borokra!), majd az Amaryllist Glasgow-ban (melyet később bezárni kényszerült), valamint a Gordon Ramsay at Claridge’s nevű éttermet. Ezt követte a Connaught
Hotel Mayfair-ben, egy nagy támogatottja, Angela Hartnett nevével fémjelezve. Ramsay mostanában Nagy-Britannián kívüli éttermeket is megnyitott, kezdve a Verre-vel Dubaiban. A Gordon Ramsay at Conrad Tokyo és a Cerise by Gordon Ramsay egyaránt Tokióban nyitottak 2005-ben, majd 2006 novemberében a Gordon Ramsay at the London New Yorkban, elnyerve a legjobb jövevény címet a Zagat-kalauztól, a kritikusok eltérő értékelései ellenére. 2007-ben megnyitotta első ír vendéglőjét; a Gordon Ramsay at Powerscourt a Ritz-Carlton Hotelben nyílt meg, Powerscourt-ben, Írországban. 2008 májusában az első nyugati parti hely is befutott a kaliforniai Los Angelesben. A hollywoodi Sunset Strip-en található korábbi Bel-Age Hotelt nemrégiben felújították és átnevezték London West-Hollywoodnak. Akárcsak new york-i vállalkozásánál, a helyet elnevezte Gordon Ramsay at the London West Hollywood-nak. A Konyha Ördöge (egyes forgalmazóknál: Ördögi konyha) Egyesült Államok-beli szériájának sok része Dél-Kaliforniában lett rögzítve, remek reklámot csinálva ezzel Gordon Ramsay-nek.

Főbb elismerései
Ramsay egyike azon három séfnek az Egyesült Királyságban, akik három Michelin-csillagot birtokolnak éttermeikért (a másik kettő Heston Blumenthal és Alain Roux). Jelölt volt a Brit Birodalom Érdemkeresztje listáján 2006-ban, a „vendéglátásért végzett áldozatos munkájáért”, melyet aztán meg is kapott (ezt jelzi a neve előtt szereplő OBE előtag is).
2006 júliusában elnyerte a Catey-díjat az „Év Független Vendéglátója” kategóriában, így a harmadik emberré válva aki három Catey-díjat is elhódított, mely az Egyesült Királyság legnagyobb vendéglátói elismerése. A két korábbi kitüntetése: „Az év felfedezettje” 1995-ben valamint „Az év szakácsa” 2000-ben (a két másik háromszoros győztes Michel Roux illetve Andrew és Jacquin Pern). 2006 szeptemberében a Caterer and Hotelkeeper magazin Caterersearch 100. évfordulós listáján a vendéglátóipar legnagyobb hatású személyiségének nevezték. Megelőzte Jamie Olivert, aki 2005-ben listavezető volt. Ugyanebben az évben jelölték a St. Andrews Egyetem rektori posztjára, ahol Simon Peppers ellenszavazatával vesztett. Egy sajtókampány ellenére Ramsay sose látogatta meg az egyetemet, és nem is nyilatkozott az esetről. Flottavezető étterme, a Restaurant Gordon Ramsay nyolc évig London legjobb éttermének lett megválasztva az „étel-biblia” Harden’s felmérése alapján, de 2008-ban megelőzte a Petrus, melyet mára már egy korábbi pártfogoltja, Marcus Wareing vezet.

Ramsay legnépszerűbb főzős tévésorozatai:
Ramsay, a konyha ördöge, Gordon Ramsay – A pokol konyhája, A fickó F-fel, Főzünk együtt Gordon Ramsay-vel!

Magyarul megjelent könyvei
Háromcsillagos séf, Alexandra könyvkiadó, Budapest, 2008
Nem piskóta, (Humble Pie), A legvagányabb séf élete, Alexandra könyvkiadó, Budapest, 2008
Vasárnapi ebéd, Receptek “A Fickó F-fel” zseniális szakácsától,
Alexandra könyvkiadó, Budapest, 2008
Négy évszak ízekben Alexandra kiadó Budapest 2009
Csak könnyedén Alexandra kiadó Budapest 2009
Játék a tűzzel Alexandra kiadó Budapest 2010
Világkonyha Alexandra kiadó 2010
Ízek bűvöletében, T.bálint kiadó, Budapest, 2010
Mennyei halételek T.bálint kiadó, Budapest, 2011
Karácsony Gordon Ramsay-vel Alexandra kiadó 2011

Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gordon_Ramsay

A cikkhez tartozó receptek (Gordon alternatív karácsonyi menüje)
– Ramsay-ék karácsonyi reggelije
– Lazacos nizzai saláta, könnyű tárkonyos majonézzel
– Sütőtök-krémleves erdei gombákkal
– Karácsonyi Wellington bélszín
– Csokis mentás trüffel
– Forralt bor, fűszeres diófélékkel