Csokihullámos gyömbérparfé karamellizált diófélékkel


Hozzávalók
a parféhoz: 5 dl zsíros habtejszín, 2 dl konzerv cukrozott sűrített tej, 2 tojássárgája, 2 csapott kiskanál gyömbérpor (lehet helyette 1 evőkanálnyi apróra reszelt friss gyömbér vagy ennek megfelelő mennyiségű cukorszirupban eltett gyömbér)
a csokoládé öntethez: 15 dkg minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 3 dl sűrű zsíros főzőtejszín, 2 evőkanál méz
a karamellizált diófélékhez: 3 evőkanál kristálycukor (még jobb, ha barna nádcukor), 25 dkg durvára vágott dióféle (pisztácia, pekándió, makadámdió, dió, mandula vegyesen; de kerülhet bele tökmag is)

1. A csokoládé öntethez az étcsokoládét egy lábasba tördeljük, vízgőz fölött fölovasztjuk. A tűzről levéve a tejszínt és a mézet hozzákeverjük. Hűlni hagyjuk.
2. A parféhoz a habtejszínt kemény habbá verjük, majd széles mozdulatokkal verve-keverve beleforgatjuk a sűrített tejet, a tojások sárgáját és a gyömbért is. A massza jó felét egy püspökkenyér formába kanalazzuk, és hullámosra eligazgatjuk. A kihűlt, de még formálható csokiöntet felét, lehetőleg a hullámok vonalát követve rácsurgatjuk. Következik a maradék ízes tejszín, amit szintén hullámosra igazítunk, majd ennek a felületét követve a maradék csokiöntet. Letakarva 1-2 órára mélyhűtőbe tesszük.
3. A karamellizált diófélékhez a cukrot egy serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk, majd rászórjuk a durvára aprított dióféléket és kb. 20 másodperc alatt átforgatjuk. Azon forrón egy sütőpapírral bélelt tepsiben elsimítjuk, majd ha kihűlt, a sütőpapírról leválasztva durvára vágjuk.
4. Tálalás előtt a püspükkenyér formát néhány pillanatra meleg vízbe állítjuk, majd tartalmát vágódeszkára borítjuk. Ügyesen megfordítjuk, a tetejét gazdagon megszórjuk a karamellizált diótörmelékkel. Vastagabb szeletekre vágva tálaljuk. Díszíthetjük citromlevéllel, eperrel, csokiöntettel stb. is.

10 főre
Elkészítési idő: 40 perc + fagyasztás
Egy adag: 600 kcal • fehérje: 10,5 gramm • zsír: 43,9 gramm • szénhidrát: 40,5 gramm • rost: 2,0 gramm • koleszterin: 132 milligramm