Rablóhús (rablópecsenye, rablónyárs) uborkaszalszával

Rablóhús (rablópecsenye, rablónyárs) uborkaszalszával

Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott sertéskaraj (lehet szűzpecsenye is), 4 vastag szelet húsos főtt füstölt szalonna, 2 közepes vöröshagyma (lilahagyma is lehet), fél-fél sárga és piros húsú kaliforniai paprika, 20 apróbb gombafej (csiperke), jó 1 kiskanálnyi grill fűszerkeverék
a sütéshez: olaj vagy zsír
az uborka salsa-hoz (szalszához):
1 kígyóuborka, fél-fél sárga és piros húsú kaliforniai paprika, 1 lilahagyma (lehet arasznyi póréhagyma vagy 3-4 újhagyma is), fél kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál porcukor vagy méz, 1 kiskanál citromlé (lehet helyette pár csepp ecet is), 1 kis csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál olaj (lehet olívaolaj is)

1. A karajt kb. 2 centi vastagon fölszeleteljük, majd 2 centis kockákra váguk. A szalonnát hasonló nagyságú kockákra daraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, kettévágjuk, majd ismét ketté és megint ketté, így nyolcadolva a húshoz hasonló nagyságú hagymakockákat kapunk. A kaliforniai paprikát is hasonló nagyságú kockákra aprítjuk. A gombafejeket megmossuk. Az így előkészített hozzávalókat a szalonna kivételével egy tálba rakjuk, és a grill fűszerkeverékkel összeforgatjuk.
2. Ha nincs fém hústűnk, akkor a bambusznyársakat vagy hurkapálcákat előtte egy órára áztassuk hideg vízbe, hogy sülés közben ne égjenek meg. A hústűre felváltva húzzunk először szalonnát, húst, hagymát, paprikát, gombafejet majd a rétgezést megismételjük. A megadott hozzávalókból 10 nyársat (személyenként kettőt) készíthetünk. 
3. Egy nagy serpenyőben – amelyikbe lehetőleg az összes nyárs elfér –, 5-6 evőkanál olajat forrósítunk. A nyársakat belerakjuk, és nagyjából közepes tűzön, 15-18 percig sütjük, közben többször megforgatjuk, hogy minden oldala egyformán megsüljön. A nyársakat szabadtűzön, hamvadó parázs fölé tett rácsra rakva is megsüthetjük. Ilyenor előtte egy kevés olajjal körbekenjük, sőt sütés közben is kenegethetjük, nehogy kiszáradjon. Nagyjából 15 perc a sütési ideje.
4.  Közben az uborkás szalszához az uborkát, a paprikát és a hagymát nagyon apró kockákra vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a porcukorral, a citromlével, a finomra vágott petrezselyemmel és az olajjal összekeverjük. Már tehetjük is az asztalra, de elkészíthetjük előre is, akkor az íze jobban összeérik.
5.  A nyársakat az uborkás szalszával és szték burgonyával tálaljuk. Utóbbi úgy készül, hogy a krumplit héjában majdnem teljesen puhára főzzük. Ezután meghámozzuk, vastag cikkekre vágjuk, és a hús sütésénél visszamaradó olajban pirosasra sütjük. Lecsöpögtetve egy kevés sóval vagy ételízesítővel megszórjuk.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag(burgonya nélkül): 536 kcal