Mákos papucs

Mákos papucs

Hozzávalók:
1 kg lisztből az alaprecept szerint elkészített élesztős vajastészta – blundel tészta (receptjét lásd külön) a töltelékhez:
8 dkg vaj, 20 dkg őrölt mák, 20 dkg porcukor
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
kb. 2 dl 30 %-os cukorszirup (1 liter víz, 30 dkg kristálycukor forralt keveréke)

1. A hajtogatott, pihentetett élesztős vajastésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 1 centi vastagságúra, kb. 80×30 centis téglalappá nyújtjuk. Olvasztott vajjal lekenjük, majd egyenletesen megszórjuk a mák és cukor keverékével. A maradék olvasztott vajjal meglocsoljuk. Fölhengergetjük, azután kétujjnyi vastagon fölszeleteljük. A szeletek tetejét egy fakanál belisztezett nyelével középen, jól benyomjuk, így nyeri majd el a sütemény speciális formáját.
2. Ha mind kész, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Cukorsziruppal vékonyan lekenjük, meleg helyen 30-35 percen át kelesztjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 15 percig sütjük. A sütőből kivéve azon forrón vékonyan lekenjük cukorsziruppal. Amikor langyosra hűlt, a tetejére porcukrot szitálunk.

kb. 32 darab
Elkészítési idő: több mint 2 óra
Egy darab: 374 kcal • fehérje: 6,4 gramm • zsír: 18,1 gramm • szénhidrát: 45,9 gramm • rost: 2,7 gramm • koleszterin: 55 milligramm