Kanelbullar (svéd fahéjas csiga)

Kanelbullar (svéd fahéjas csiga)

Hozzávalók:
1 kg lisztből az alaprecept szerint elkészített élesztős vajastészta – blundel tészta (receptjét lásd külön)
a töltelékhez:
8 dkg vaj, 7-8 dkg őrölt fahéj, 30 dkg kristálycukor
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
6-7 dkg olvasztott vaj
a tetejére: díszítő cukor (nagyszemű kristálycukor, szórócukor), néhány szem tisztított mandula, törökmogyoró vagy pekándió (ez el is maradhat)
 
1. A hajtogatott, pihentetett élesztős vajastésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 1 centi vastagságúra, kb. 70×40 centis téglalappá nyújtjuk. Olvasztott vajjal lekenjük, majd egyenletesen megszórjuk a fahéj és cukor keverékével.
2. Se túl lazán, mert akkor a közepe kiesik, se túl szorosan, mert akkor a közepe fölpúposodik, fölhengergetjük. Nagyjából ujjnyi vastagon fölszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Olvasztott vajjal vékonyan le- és körbekenjük, tetejüket megszórjuk a díszítő cukorral és a vékonyan fölszeletelt mandulával, mogyoróval vagy pekándióval (ez el is maradhat). Meleg helyen 30-35 percen át kelesztjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 12 percig sütjük.
 
kb. 36 darab
Elkészítési idő: több mint 2 óra
Egy darab: 306 kcal • fehérje: 4,5 gramm • zsír: 15,5 gramm • szénhidrát: 36,8 gramm • rost: 2,5 gramm • koleszterin: 48 milligramm