Turbózott pásztortarhonya


Hozzávalók:
1 kg pörköltnek való birkahús vagy bárányhús (lehet csirke- vagy pulykacombfilé, marhalábszár, sertéslapocka vagy csülök is), kb. 15 dkg sertészsír, 2 közepes vöröshagyma, kb. 1 evőkanál só, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1 kg tarhonya, 1,2 kg burgonya

1. A húst 2,5 centis kockákra vágjuk, és bő vízben föltesszük forrni, hogy erős, faggyús ízét kissé elvegyük. 3-4 percnyi főzés után leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
2. A zsír felét egy bográcsban vagy lábasban fölolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta. A húst rádobjuk, továbbra is kevergetve erős tűzön megpirítjuk. A fele sóval ízesítjük, a fele pirospaprikával meghintjük, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a Piros Arannyal tüzesítjük. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefödve 1,5-2 óra alatt éppen csak puhára pároljuk. Közben többször megforgatjuk, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá, azaz éppen úgy főzzük, mint egy pörköltet.
3. A maradék zsírt egy másik bográcsban vagy lábasban fölolvasztjuk, és a tarhonyát aranysárgára pirítjuk benne (ha csak egy bográcsunk van, a tarhonyát előre megpirítva vigyük a főzéshez). Az éppen csak puha húshoz adjuk, a maradék pirospaprikával fűszerezzük, a többi sóval ízesítjük. Kb. 2 liternyi, ha lehet forrásban lévő vízzel fölöntjük, a 2 centis kockákra vágott krumplit hozzáadjuk. Amint a leve újra forrni kezd, megkeverjük. Kis rést hagyva lefödjük, és gyenge tűz fölött addig pároljuk, míg a leve teljesen elforr, ez kb. 15 perc. A tűzről levéve, szorosan lefödve 10-15 percig puhulni hagyjuk. Ha kell utánasózzuk, esetleg megborsozzuk.

8 főre
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy adag: 850 kcal