Narancsos gyűrű

Narancsos gyűrű
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 dl (kb. 20 dkg) kristálycukor, 3 tojás, 1 narancs, 3 dl (kb. 20 dkg) finomliszt (részben vagy egészben rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet), 1,5 kiskanál sütőpor
a forma kikenéséhez: vaj, zsemlemorzsa

1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (sütőmargarint) a cukorral addig keverjük, míg az utóbbi teljesen fölolvad, és az egész sima, krémszerű lesz. Ez robotgéppel kb. 3 perc. A tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk
2. A narancsot nagyon alaposan megmossuk, leszárogatjuk, héját az előzőekhez reszeljük, majd kifacsart levét is hozzáöntjük – utóbbinak 1-1,25 decinyinek kell lennie. A lisztet a sütőporral összekeverjük, az előzőekhez adjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
3. Egy kb. 1,5 literes gyűrűformát vagy kuglófformát kivajazunk, zsemlemorzsával behintjük. A masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 40-45 percig sütjük.
4. Fölszeletelve tálaljuk; ha még gazdagabban szeretnénk kínálni, a vaníliafagylalt vagy vaníliakrém és a tejszínhab is illik hozzá.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc
Egy adag: 487 kcal
Italajánlatunk: édes fehérbor, például fiatal évjáratú tokaji aszú