Tőkehalfilé florentin módra


Hozzávalók:
60 dkg friss parajlevél, só, 5-6 dkg vaj, 4, egyenként kb. 15 dkg-os bőr és szálka nélküli tengeri halfilé, citromlé, 2 csapott evőkanál finomliszt, 4 dl tej, Cayenne bors, reszelt szerecsendió, 1 dl főzőtejszín, 10 dkg trappista sajt, 1 tojássárgája

1. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket gondosan megmossuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és kivajazott tűzálló tálban szétterítjük.
2. A halat megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, a parajra rakjuk.
3. Közben a maradék vajat lábasban fölolvasztjuk. A lisztet beleszórjuk, kevergetve fél perc alatt megforrósítjuk, de még mielőtt egy kicsit is megpirulna, egy kevés tejet öntünk rá. Kevergetve főzzük, s ahogyan sűrűsödik, a maradék tejet apránként hozzáadjuk.
4. Közben megsózzuk, csipetnyi Cayenne borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Amikor mártásszerűen besűrűsödött, a tűzről lehúzzuk, a tejszínben elhabart tojássárgáját és a reszelt sajt felét is hozzáadjuk.
5. A mártást a halra öntjük, a maradék sajtot a tetejére szórjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük.

Jó tanács:
– Tengeri hal helyett másféle halfilével is készíthetjük, ilyen például a harcsa, pisztráng, fogas.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 417 kcal