Bárányhúsos padlizsántorta provanszi paradicsomraguval

Bárányhúsos padlizsántorta provanszi paradicsomraguval
Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma (20 dkg), 10 evőkanál sütéshez való olívaolaj vagy kb. 10 dkg sertészsír, 2 púpozott evőkanál (8 dkg) sűrített paradicsom (paradicsompüré), 3-4 ág friss kakukkfű, 2,5-2,5 dl organikus száraz fehérbor és víz, só, őrölt fekete bors, 1,2 kg báránycomb (lehet marha, sertés vagy pulyka is), 5 hosszúkás, egyenként kb. 35 dkg-os karcsú zsenge padlizsán, 6 paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, fél csokor friss bazsalikom
a provanszi paradicsomraguhoz:
6 gerezd fokhagyma, 6 dundi újhagyma, 10 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 6 nagy paradicsom, 1 evőkanálnyi apróra vágott friss provanszi fűszerkeverék – rozmaring, kakukkfű és bazsalikom elegye, 1 kiskanál citromlé, só, őrölt fekete bors

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, egy lábasban, 4 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. A paradicsompürét belekeverjük, a száráról lecsipkedett kakukkfüvet beleszórjuk. A borral és a vízzel hígítjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A húst nagyobb, kb. 5 centis darabokra vágjuk, tűzálló tálba rakjuk. A fűszeres-boros levet ráöntjük, összeforgatjuk.
2. Alufóliával vagy a tál tetejével letakarjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 ºC, légkeveréses sütőben 170 ºC) 50-60 perc alatt puhára sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk, a húst ledaráljuk, majd ízes sűrű főzőlevével – ami 18-20 evőkanálnyi – lágyítjuk, hogy ne legyen száraz, könnyen kenhető legyen.
3. Amíg a hús puhul, a padlizsánokat megmossuk, majd miután kocsányukat levágtuk, lapjában 0,75 centi vastagon fölszeleteljük. Úgy kalkuláljunk, hogy a forma oldalára 20-24 szelet, a rétegezéshez 12-16 szelet kell. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a maradék olaj felével lekenjük, és forró sütőben (190 ºC, légkeveréses sütőben 170 ºC) – akár a hússal együtt -, 14 percig sütjük. A paradicsomokat kicsumázzuk, karikákra vágjuk.
4. A maradék 3 evőkanál olajat a zúzott fokhagymával összekeverjük, egy 26 centi átmérőjű tortaforma alját és oldalát megkenjük vele. A sült padlizsánszeletekkel úgy béleljük ki, hogy a szeletek egy kissé takarják egymást és kissé kilógjanak belőle, hogy a végén a tetejére hajthassuk. Könnyen előfordulhat, hogy az aljára is kell még pár szelet, hogy mindenhol legyen padlizsán. A hús egyharmadát egyenletesen rásimítjuk. Erre végig padlizsánt, majd paradicsomkarikákat fektetünk. A maradék fokhagymás olajjal meglocsoljuk, a fölaprított bazslikommal megszórjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Egyharmadnyi hús, a maradék sült padlizsán, majd paradicsom, fűszerek és az utolsó egyharmadnyi hús a rétegezés továbi sorrendje.
5. A formából kilógó padlizsánt ráhajtjuk, és a maradék padlizsánt úgy fektetjük rá, hogy a húst mindenhol takarja. Alufóliával lefedjük.
6. Egy tepsibe tesszük és változatlan lánggal (190 ºC, légkeveréses sütőben 170 ºC) 50 percig sütjük. Megvárjuk amíg kihűl, majd egy napra hűtőszekrénybe állítjuk. Másnap a tortához hasonlóan 8 nagy cikkre vágjuk és újra lefóliázva kb. 120 ºC-os
sütőben, 15 perc alatt felmelegítjük. Provanszi paradicsomragu társaságában tálaljuk.
7. Utóbbi úgy készül, hogy a fokhagymát és az újhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és egy serpenyőben, az olajon megfonnyasztjuk. Közben a paradicsomokat meghámozzuk – ehhez ha kell, előtte le is forrázhatjuk -, félbevágva magjaikat kikaparjuk, húsukat 1 centis kockákra vágjuk. Az előzőekhez adjuk, megfűszerezzük, a citromlével ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk. Pár percig pároljuk-pirítjuk.

8 főre
Elkészítési idő: 3 óra + pihentetés
Egy adag: 891 kcal • fehérje: 51,1 gramm • zsír: 50,8 gramm • szénhidrát: 57,2 gramm • rost: 10,0 gramm • koleszterin: 142 milligramm