Hozzávalók:
1 konyhakész, kb. 1,2 kg-os fácán (igazából ritka az ilyen jól fejlett példány, így ha kisebb, akkor abból kettő kell), só, 12-14 szem fekete bors, 2-3 babérlevél, 1 csokor finomra vágott tárkony (kb. 1 evőkanálnyi), 5 dkg szárított erdeigomba-keverék, 3-3 szál közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej karalábé, fél zellergumó vagy 1 kis csokor zeller zöld, 2 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, fél citrom kifacsart leve
a csipetkéhez:
1 tojás, annyi liszt, amennyit fölvesz (4-5 evőkanál), só
1. A konyhakész fácánt – ez annyit jelent, hogy tollai, lábai és fölösleges belseje nélkül (mája, zúzája marad) alaposan megmosva az esetleges söréteket kivéve – bőséges vízben (kb. 1,5 liter) egy kisebb bográcsban feltesszük főni. A májat és a zúzát csak abban az esetben főzzük bele, ha nem sérült meg (nincs benne sörét, stb.) s tökéletesen tisztára mosható, ugyanis erőteljesebb az illata, mint a házi szárnyasé.
2. Sózzuk, borsozzuk, a babérral és a tárkony felével fűszerezzük. Vigyázzunk, a tűz éppen csak lankadó legyen alatta, csak egyet forralunk a levesen, majd félretéve megvárjuk, hogy izzon parázs, s azon főzzük tovább. A szárított erdei gombakeveréket hideg vízbe áztatjuk legalább fél órára.
3. Amikor a hús alatt kezd megmutatkozni a csont, hozzáadjuk a karikára vágott vegyes zöldséget, a kockákra vágott karalábét és zellert, meg a leszűrt erdeigomba-keveréket.
4. Összegyúrjuk a csipetkét, minél keményebb a tészta annál jobb a csipetke állaga és belecsipegetjük a lassan fövő levesbe.
5. Amint a zöldségek is megpuhultak, kiemeljük a levéből a madárkát. Óvatosan kicsontozzuk, vigyázva, nehogy a hús teljesen szétomoljon, melegen tartott tálra rakjuk.
6. A lisztből, a tejföllel habarást keverünk. Egy jó merőkanálnyit kiveszünk hozzá a forró levesből, nehogy később kicsapódjon. Így öntjük a készülő leveshez, belemorzsoljuk a maradék tárkonyt és a citrom levével pikánsra ízesítjük. Ha kell utána sózzuk, fűszerezzük.
4 főre
Elkészítési idő: bő 2 óra
Egy adag: 618 kcal • fehérje: 79,6 gramm • zsír: 14,5 gramm • szénhidrát: 40,9 gramm • rost: 9,8 gramm • koleszterin: 73 milligramm