Mexikói csokoládés csirke

Mexikói csokoládés csirke
Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé (egyenként kb. 15 dkg), 6 dkg vaj, 5-6 dkg mazsola, 1 erős paprika, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg natúr (cukrozatlan) mogyoróvaj, 2-3 csilipaprika, 1 kiskanál kristálycukor, 2 evőkanál kukoricaliszt, 5 dl húsleves (leveskockából is készülhet)
a tetejére: 2 evőkanál szeletelt pirított mandula

1. A csirkemellet megmossuk, leszárogatjuk, lapjában egyenként bevágjuk, kihajtjuk, azután téglalap alakúra kiklopfoljuk.
2. Egy tűzálló tálat vajjal vékonyan kikenünk. A maradék vajat egy kevés sóval és őrölt borssal elkeverjük, a hússzeletekre kenjük. A beáztatott, leszűrt mazsolát a csirkére szórjuk, az apróra vágott erős paprikával együtt. A szeleteket felcsavarjuk, hústűvel megtűzzük. Kívül egy kevés sóval és őrölt fahéjjal fűszerezzük, majd a kikent tűzálló tálba fektetjük. Alufóliával letakarjuk és előmelegített, nem túl forró (kb. 150 °C) sütőben 25-30 percig sütjük. Ezután a fóliát levesszük róla és még 10 percig sütjük, hogy a hús teteje is kissé megpiruljon.
3. Közben elkészítjük a mártást. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, az előbbit finomra vágjuk, utóbbit összezúzzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olajat kissé megforrósítjuk, a kétféle hagymát megfonnyasztjuk rajta. A paradicsomot hozzáadjuk, a csokoládét beletördeljük. Mogyoróvajjal, finomra aprított csilipaprikával, fahéjjal, szegfűszeggel és borssal fűszerezzük, kissé megsózzuk, a cukorral ízesítjük. A kukoricaliszttel meghintjük, pár pillanatig kevergetve pirítjuk, azután a levessel fölöntjük. Kevergetve 4-5 percig főzzük, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik.
4. Tálaláskor a csirkeroládokat (miután a hústűt kihúztuk belőle) fölszeleteljük, a csokoládés mártással körülöntjük, a pirított mandulával meghintjük. Párolt rizs illik köretnek hozzá.

Jó tanács
– Mazsola helyett főtt babbal is tölthetjük a húsokat.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (rizs nélkül): 555 kcal