Barbecue oldalas 2.

Barbecue oldalas 2.
Hozzávalók:
kb. 1,8 kg csontos sertésoldalas (12 hosszú csont legyen benne), só, füstaroma (lehet füstölt ízű leveskocka is), 1-2 vöröshagyma, 2 babérlevél, néhány szem fekete bors, 3 gerezd fokhagyma
a barbecue szószhoz:
1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 kanál olaj, 4 evőkanál barna cukor, 2-3 evőkanál mustár, 2 dl sör, 2 evőkanál Worcester szósz, csilipor, őrölt fekete bors, füstaroma (lehet füstölt ízű leveskocka is), fél evőkanál ételecet, 4-5 evőkanál szójaszósz, 5 dl ketchup

1. Az oldalast 4 részre vágjuk úgy, hogy mindegyikben 3 csont legyen. Egy lábasba rakjuk és annyi vizet vizet öntünk rá, amennyi kétujjnyira ellepi. Megsózzuk, a
füstaromával (füstölt ízű leveskockával) ízesítjük, a félbevágott vöröshagymával, a babérlevéllel, a fekete borssal és a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítva főzzük nem egészen 1,5 órán át. Akkor jó, ha olyan puha a hús, hogy szinte meg tudjuk forgatni benne a csontot.
2. Amíg az oldalas puhul, megfőzzük hozzá a barbecue szószt. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit finomra vágjuk, az utóbbit pépesre zúzzuk. Az olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, a hagymát rászórjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. A cukrot rászórjuk, világosbarnára karamellizáljuk. Rádobjuk a fokhagymát , elkeverjük, majd rákerül az összes többi hozzávalót is. Amint forr, kis lángra állítjuk, többször megkeverve 1 órán át főzzük, ezalatt kellően besűrűsödik. Intenzív ízű, enyhén csípős, édes és savanykás lesz.
3. A puha oldalast lecsöpögtetjük, az ízes barbecue szósszal körös-körül alaposan bekenjük.
4. Amikor a rostély kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, a húsdarabokat rárakjuk. 3-5 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, a másik oldalát is megsütjük. Tulajdonképpen csak a mázat kell megkapatni” rajta és át kell forrósodnia.

Jó tanács
– Előnye ennek a sütési módnak, hogy előző nap előkészíthető, másnap csak grillezni kell.
– Süthetjük közepesen forró kemencében vagy hagyományos sütőben is. Ilyenkor nem kell előre megfőzni a húst, elég, ha alaposan bedörzsöljük a barbecue szósszal és hűtőszekrénybe téve egy éjjelen át ebben érleljük. Másnap kb. 160 ºC-on; légkeveréses sütőben 150 ºC-on, 2-2,5 órán át sütjük.

4 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 860 kcal