Ropogós sajtos rúd

Ropogós sajtos rúd
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt, 1-1 késhegynyi só és szódabikarbóna, 12 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl
a nyújtáshoz: finomliszt
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj
a lekenéséhez: 1 tojássárgája
a tetejére: reszelt sajt

1. A lisztet a sóval és a szódabikarbónával összeforgatjuk. A kisebb darabokra vágott hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a reszelt sajttal, a tojássárgájával és a tejföllel összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle és letakarva hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára.
2. Enyhén belisztezett gyúrólapon 4-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk, derelyevágóval ujjnyi hosszú csíkokra vágjuk. Enyhén kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, fölvert tojássárgájával lekenjük, tetejüket reszelt sajttal megszórjuk.
3. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 12-14 perc alatt pirosasra sütjük.

Megjegyzés
– A receptben szereplő ropogós sajtos rúd a képen hátul látható, előtte klasszikus sós teasütemény és sajtos kosárkák vannak, ezek receptjeit lásd külön.

Kb. 20 darab
Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés
Egy darab: 113 kcal