Gnocchi arrabiata

Gnocchi arrabiata
Hozzávalók
a gnocchihoz:
30 dkg lisztes fajtájú burgonya, só, 1 tojás, kb. 12 dkg finomliszt
a nyújtáshoz:
egy kevés finomliszt
a raguhoz:
15 dkg nyers húsos füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj (lehet sütéshez való olívaolaj is), 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 40 dkg konzerv hámozott paradicsom (az a fajta, amelyiknek kb. a fele passzírozott paradicsom, a másik fele kis kocka paradicsom), 1 evőkanál kristálycukor (lehet barna cukor is), kb. 1 evőkanál arrabiata fűszerkeverék (paradicsom, hagyma, petrezselyem, só, csípős pepperoni paprika keveréke)
a tetejére: 6-8 dkg reszelt parmezán sajt

1. A raguhoz a szalonnát 1 centis kockákra vágjuk és egy kisebb lábasban, az olajon megpirítjuk. 1 kis pohárnyi vizet öntünk rá, kis lángra állítjuk, letakarjuk és puhára főzzük. Közben többször ránézünk, elfövő levét pótoljuk. Ha megpuhult, zsírjára sütjük.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adjuk, kevergetve kis lángon üvegesre sütjük. A konzervparadicsomot ráöntjük, a cukorral ízesítjük, a fűszerkeveréket belszórjuk, – ennek híján sózzuk és csípős paprikázzuk -, 2 deci vizet öntünk rá és 15-20 percig főzzük, ezalatt újra besűrűsödik.
3. A burgonyát héjastól jól megmossuk, enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük. Még melegen meghámozzuk, szitán (a burgonyanyomó nem elég finom hozzá) áttörjük és így hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a tojással, a liszttel, megsózzuk, jól kidolgozzuk.
4. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 2,5 centi átmérőjű rúddá sodorjuk. Tetejét egy kevés liszttel meghintjük, a rudakat 0,5-0,75 centi vastagon fölszeleteljük. A tésztadarabkákat a lisztben kissé meghempergetve oválisra (rögbi labda formájúra) alakítjuk, végül tetejüket egy villával (lehet egy kés fokával is) megnyomkodjuk, hogy a kagylóhéjhoz hasonlítsanak, így lesznek gnocchi formájúak.
5. Enyhén meglisztezett konyharuhán negyedórán át száradni hagyjuk, majd forrásban lévő megsózott vízben kb. 5 percig főzzük, azután leszűrjük, a raguba forgatjuk, a parmezánsajttal megszórva kínáljuk.

Jó tanács
– Ez a fogás akkor igazán finom, ha csípős, ezért 1 kisebb fölszeletelt csilipaprikát is belefőzhetünk, de megadhatjuk az erejét Erős Pistával is.
– Arrabiata fűszerkeverék híján egy kevés sót és ételízesítőt, valamint csípős paprikát adjunk hozzá.
– A főzés ideje lerövidül, ha a fogást főtt füstölt szalonnával készítjük.
– Ha a konzervparadicsom nem elég leveses, sűrített paradicsommal ízesítsük utána.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 705 kcal