Diós zsák – készítette Krizsán Pálné

diós zsákokHozzávalók kb. 80 darabhoz
a tésztához:
50 dkg sertésháj, 11 tojássárgája, 50 dkg finomliszt, csipetnyi só
a töltelékhez:
50 dkg porcukor, 60 dkg darált dió, 11 tojásfehérje, csipetnyi só
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a külsejére:
vaníliás porcukor
 

  1. A tésztához a hájat ledaráljuk, majd a tojássárgájával alaposan kikeverjük. A lisztet a sóval összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Kb. 80 darab, a diótól kicsit kisebb méretű gombócot formálunk belőle. Tálcán szétterítjük és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.
  2. Másnap a porcukrot a darált dióval összekeverjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, a cukros dióval összeforgatjuk.
  3. A kis tésztagolyókat enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kinyújtjuk úgy, hogy a tészta közepe egy kicsit vastagabb legyen, mint a széle. Kb. 1 kisebb evőkanálnyi tölteléket a tészta közepére halmozunk, a tésztát a töltelék fölött összecsipkedjük. Az így kapott kis batyukat fém kosárkaformákba rakjuk, tepsire tesszük.
  4. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 15-16 perc alatt szép sárgásra sütjük. Pár perc elteltével a kis süteményeket a formákból kiborítjuk és vaníliás porcukorban még melegen megforgatjuk.

 
Jó tanács
– Háj híján vajjal is készíthetjük.

 

Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy darab: 160 kcal • fehérje: 2,9 gramm • zsír: 11,3 gramm • szénhidrát: 11,2 gramm • rost: 0,6 gramm • koleszterin: 44 milligramm