Hozzávalók
a belső tésztához:
6 tojás, 15 dkg kristálycukor, 2-2 csomag főzni való puncsízű és vaníliaízű pudingpor (40-40 grammosak)
a formák kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a külső (mézes) tésztához:
6 tojás, 15 dkg méz, 15 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor (12 gramm), 1 evőkanál keserű kakaópor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a kétféle krémhez:
8 dl tej, 10 evőkanál kristálycukor, 2 tojás, 2-2 csomag főzni való vaníliaízű és csokoládéízű pudingpor (40 illetve 49 grammosak), 25 dkg vaj vagy sütőmargarin
a csokoládémázhoz:
7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg étcsokoládé
a tetejére:
5-6 dkg kókuszreszelék
1. Nevét arról a szerény virágról kapta, amelyikre felszeletelve hasonlít. Nagyon laktató, munkaigényes sütemény, főként lakodalmakra szokás sütni.
2. A belső tésztához a tojások fehérjét lábasba ütjük. A cukrot hozzáadjuk, vízgőzre állítjuk, és kevergetve (legkényelmesebbelektromos habverővel) kemény habbá verjük. A tűzről levéve a tojások sárgáját óvatosan – hogy ne törjük – belekeverjük. Ezután elfelezzük, az egyikbe a puncsízű, a másikba a vaníliaízű pudingport (ezeket használjuk liszt helyett) forgatjuk bele óvatosan.
3. Két őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, a masszával egyenletesen megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb.25 percig sütjük. Amíg készül, összeállítjuk a mézes lapot.
4. Ehhez a tojások sárgáját a mézzel sűrűn folyósra verjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A lisztet, a sütőport meg a kakaót hozzáadjuk, jól kikeverjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt nagytepsibe simítjuk egyenletesen, és amikor az őzgerinceket kivesszük a sütőből, a helyükre toljuk. Változatlan lánggal 12-14 percig sütjük.
5. Amíg a tészták kihűlnek, megfőzzük a kétféle krémet. 3 deci tejet felforralunk. 1 deci tejben 5 evőkanál cukrot, 1 tojást meg 2 csomag vaníliaízű pudingport simára keverünk. A fővő tejhez öntjük, kevergetve pár perc alatt olyan sűrűre főzzük, hogy szinte megálljon benne a habverő. Ha kész, egy tiszta tálba átszedjük és hűlni hagyjuk. Végül jól kikeverjük, majd evőkanalanként hozzáadunk 12,5 deka puha (szobahőmérsékletű) margarint, jól felhabosítjuk.
6. A maradék hozzávalókból a csokoládákrémet ugyanígy megfőzzük, a többi margarinnal kikeverjük.
7. A sütemény összeállítása következik. Az őzgerincformában sütött tésztákat hosszában kettévágjuk. Sima felüket a csokoládékrémmel megkenjük, és egy rózsaszínű meg egy sárga tésztát egymáshoz illesztünk. Így újra két őzgerincünk lesz, amiket – továbbra is csak a sima felüket – csokikrémmel megkenünk és úgy teszünk egymásra, hogy a sárgára a rózsaszínű tészta kerüljön, és fordítva.
8. A mézes lapot alufólialapra fektetjük, a vaníliakrémmel megkenjük, a csokoládékrémes tésztahengert rárakjuk, és a mézes lapot ráhajtjuk úgy, hogy pontosan összeérjen felette. A fóliába csomagoljuk, és spárgával körbekötözzük úgy, ahogyan a sonkát is szokás, nehogy szétnyiljon. Hűtőszekrényben 1 éjjelen át dermesztjük.
9. Másnap kicsomagoljuk, a vízgőzön , a vajjal együtt fölolvasztott csokoládéval bevonjuk, majd kókuszreszelékkel megszórjuk, és újra behűtjük, amíg megdermed.
14 nagy szelet
Elkészítési idő: 4 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet: 583 kcal