Ajánlás az iskolabüfék kínálatának kialakításához


Nemrég írtam arról, hogy körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskolai büfékben árusítható, illetve tiltott termékekről. Mostanra sikerült megszereznem a részletes listát is. Íme!

1. Húsok
A büfé választékban a sovány húsok különféle szendvicsekben (például baromfi- és sovány sertéshúsból készült natúrszeletként) jelennek meg.
2. Húskészítmények
Elsősorban sovány húskészítményekre van szükség (baromfi párizsi, pulykasonka, zalai felvágott, zöldséges felvágott).
Felhasználhatók: szendvicsben vagy saláta részeként.
3. Belsőségek, ill. belsőség-készítmények
Belsőségek önállóan nem jelennek meg a büfékínálatban, csak készítményként.
Felhasználhatók: szendvicsek készítéséhez (például különböző májkrémek, kenőmájas).
4. Hal, halkonzervek
Halkonzervekből halas szendvics készíthető, igény szerint.
5. Tej, kefir, joghurt
A tejnek a gyermekek táplálkozásában kiemelt jelentősége van, ezért állandóan jelen kell lennie a büfékínálatban; nem elég, ha a gyerekek tudják, hogy a tej és a tejes italok fontosak a szervezetük számára, hanem meg is kell találniuk ezeket a termékeket a büfében.
A szokásos forma: 2 dl-t tartalmazó dobozos tej, vagy 2-3 dl-es poharakban adagolva. Kedvelt és az egészséges táplálkozásba jól illeszkedő tejtermék a joghurt (natúr, gyümölcsös- és müzlis változata), joghurtital és a kefir is, ezek is a mindennapi kínálat részei.
6. Sajt, túró
Szeletelhető kemény, ill. félkemény sajtok szendvicsek részeként, a kockasajt szintén szendvicsben vagy önállóan, darabonként árusítható. Natúr és ízesített sajtokkal bővíthető a választék.
A sajt- ill. túrókrémek elsősorban szendvicsek elkészítéséhez használhatók fel, de önállóan, 1 adagos formában is árusíthatók. Mindkettőből többféle ízesítés létezik és jön szóba az iskolai büfé kínálatában (natúr, zöldfűszeres, snidlinges, tavaszi túró, körített túró, stb.).
7. Margarin, vajkrémek
Szendvicsek elkészítéséhez kerülnek felhasználásra.
8. Cukor, méz
A helyben készült italok édesítésére használható. A hozzáadott cukor-tartalom minél kevesebb legyen.
9. Gabonapelyhek, gabonakészítmények
Az alábbi készítmények szerepelhetnek a kínálatban:
Müzli-szeletek
Teljes értékű gabonát tartalmazó kekszfélék, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyerek
Gabonapelyhek natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)
Natúr (nem édesített) müzli, natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)
10. Kenyérfélék, péksütemények
A kenyérből, zsemlékből ill. kiflik választékából elsősorban a teljes kiőrlésűektípusúak kerülhetnek a büfé polcaira.
A péksütemények közül a nagy só- és zsiradéktartalmúak, illetve hozzáadott cukorban gazdag termékek helyett a túrós, diós, mákos változatok legyenek jelen a napi választékban. A cukrozott pékárú kínálata kerülendő! Sós kifli helyett magvas perec, sajtos pogácsa ajánlható.
11. Burgonya
A különféle, sóban és zsiradékban gazdag burgonya készítmények semmilyen formában nem tartoznak a büfében kínált élelmiszerek közé.
12. Zöldségfélék (friss, saláta, konzerv)
A zöldségfélék rendszeres és bőséges fogyasztásának szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket megelőző hatását számos nemzetközi vizsgálat igazolta. A zöldségfélék kínálata elválaszthatatlan része az iskolai büféknek.
Elsősorban szendvicsek összeállításához javasoltak. Minden szendvics tartalmazzon zöldséget is.
Felhasználhatók saláták alapanyagaként is.
A salátaönteteknek 2 alaptípusa jöhet szóba: natúr, vagy ízesített joghurtos/kefires; és ecetes-olívaolajos).
13. Gyümölcsök (friss, befőtt, kompót, aszalt)
A gyümölcsök rendszeres és bőséges fogyasztása a zöldség-főzelékfélékhez hasonlóan betegségmegelőző hatású ezért nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, valamint az iskolai büfé-kínálatnak is.
Friss gyümölcsök, az évszaknak megfelelően
Aszalt gyümölcsök, kis adagokban.
14. Tojás
Keményre főzve salátához alapanyagként, vagy szeletelve szendvicsek készítéséhez.
Szendvicskrém formájában.
15. Olajos magvak
Felhasználható kis csomagolásban; tisztított napraforgómag, tökmag, mandula, dió, „diák csemege”.
Földimogyoró nem javasolt az esetleg előforduló allergiás reakció veszélye miatt.
Sózott olajos magvak nem tartoznak a napi fogyasztásra ajánlható élelmiszerek közé, ezért az iskolabüfében sem ajánlott az árusításuk.
16.Rostos üdítők
100 %-os gyümölcslé vagy zöldséglé legyen a választékban.
17. Egyéb italok
A szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizeknek mindenképpen helye van az egészséges iskolabüfé kínálatában.
Árusítása 1/2 illetve 0,33 literes kiszerelésben ajánlott.
Koffeintartalmú* („energia-italok”, kávé) és alkoholtartalmú italok nem tartoznak az iskolabüfé kínálatába. * Kivéve a természetes koffeintartalmú kakaós és csokoládéitalokat, teákat.

Iskolai büfék választéka – Javaslatok
Szendvicsek:
Felvágottas szendvics (korpás, magvas vagy rozsos zsemle, kifli, kenyér; margarin; zöldség; sovány felvágott)
Májkrémes szendvics (korpás zsemle; baromfi májkrém; zöldség, esetleg mustárral)
Sajtos szendvics (korpás zsemle, rozsos zsemle; margarin; zöldség; szeletelt sajt, vagy kockasajt)
Túrókrémes szendvics (korpás zsemle; tavaszi vagy körített túró; zöldség)
Halas szendvics (korpás zsemle; halkrém konzerv halból, citromlével, margarinnal; zöldség)
Saláták:
Joghurtos kukoricasaláta reszelt sajttal
Vegyes saláta hamis majonézzel
Görög saláta (vagy ehhez hasonló jellegű saláta, olívaolajos, ecetes öntettel)
Virsli saláta
Saláta-mix (idény szerint kapható friss, aprított zöldségkeverék öntettel vagy anélkül, esetleg olajos magvakkal, sajttal, túróval, sonkával dúsítva)
Italok:
Tej (2 dl-es, iskolatej formában, vagy adagolva)
Tej alapú turmixital (ízesített, illetve gyümölcsös)
Joghurt – gyümölcsös
– müzlis
– natúr
– joghurtital (poharas vagy adagolva)
Kefir
Ásványvíz (szénsavas és szénsavmentes, 3-5 dl-es egységekben, vagy adagolva)
„Édességek” és „nassolnivalók”:
Müzli szeletek
Aszalt gyümölcsök (kis adagokban)
Olajos magvak (kis adagokban)
Teljes kiőrlésű gabona-termékből készült keksz, puffasztott gabonaszelet, extrudált kenyér
Tejtermék desszertek (krémtúró, joghurthab, puding)
Gyümölcsök
Önállóan kapható termékek:
Zsemle (korpás, magos, rozsos, stb.), kifli (korpás, magos, rozsos, stb.), kenyér (korpás, magos, rozsos, stb.) sajtos pogácsa, magvas perec
Lekvár (20 g-os adagokban)
Túrókrém, sajtkrém (kis adagokban)
Friss gyümölcsök (évszaknak megfelelően)